Jan Vytiska vystavuje temnotu a ohně

Jan Vytiska vystavuje v The Chemistry Gallery (zdroj: ČT24)

Tak špatný jsi, jak praví klepy, tak ďábla zveš, až k tobě vejde… Úryvek z básně Francoise Villona se dostal až do názvu výstavy v pražské The Chemistry Gallery. Malíř Jan Vytiska pracuje s folklórními motivy i útržky válečného zpravodajství.

Ve své tvorbě je Vytiska ovlivněn folklórem, takzvanou špatnou estetikou a béčkovými horory. Výsledkem je svět s plameny v téměř každém obraze. „Jednou jsem šel na Valašsku v noci z nějakého koncertu a viděl jsem hořet dřevěnici. Nikde nikdo, jen ten obrovský oheň. To se do mě zarylo a od té doby to používám,“ vysvětlil často se opakující motiv ve svém díle autor. 

Valašské světnice, v nichž vyrůstal, se v jeho obrazech staly mimo jiné domovem pro osamocené vlčí muže. „Zpracovávám tuto anomálii, kdy lidem rostou na obličeji chlupy, vypadají poté jako zvířata, což mi přijde něčím strašně zneklidňující,“ podotýká Vytiska. 

Nejtemnější dílo výstavy je zprostředkovaným zážitkem ze sledování válečného zpravodajství ze Sýrie. „Asi tři roky žili v rozpadlém městě, nemohli sehnat žádné jídlo, protože všude byli ostřelovači, plazili se kanály, jedli listí ze stromů… Vlastně totální apokalypsa, která se děje teď,“ popsal obraz.

Obraz Jana Vytisky (z výstavy v The Chemistry Gallery)
Zdroj: ČT24

Práce Jana Vytisky před pěti lety ocenili i porotci ceny Art Prague Young Award pro nejlepšího mladého umělce do pětatřiceti let. Návštěvníci The Chemistry Gallery je mohou oceňovat do 2. července.