Smetanova Litomyšl vyloží na pódium především česká esa

Začíná Smetanova Litomyšl (zdroj: ČT24)

Koncert komponovaný z děl Bedřicha Smetany, Wolfganga Amadea Mozarta a Ludwiga van Beethovena zahájí 9. června 58. ročník Smetanovy Litomyšle. Skladby provedou na nádvoří litomyšlského zámku Dvořákovo trio a PKF-Prague Philharmonia. Mezinárodní operní festival svezl do Litomyšle především českou interpretační špičku.

Chceme-li dnes najít, čím se Smetanova Litomyšl odlišuje od všech ostatních festivalů, pak je to účast prakticky kompletní české interpretační špičky na každém ročníku. Možná nastal čas na tuto skutečnost upozornit a jako národní festival se stát jakousi výkladní skříní české kultury,“ domnívá se ředitel festivalu Jan Pikna.

I letos se v Litomyšli sejdou například všechna tři národní divadla. Pražské Národní přiveze Verdiho La Traviatu a Dvořákova Čerta a Káču, Národní divadlo moravskoslezské Ostrava nové Branibory v Čechách a baletní kombinaci Barocco/Carmina burana, brněnská Janáčkova opera Hubičku a Bizetovu Carmen, Státní opera Národního divadla Gounodovu operu Romeo a Julie a Belliniho Normu.

Bernsteinova Mše
Zdroj: Bujo Art/Tino Kratochvil

Do programu se zapojili i další tuzemské orchestry, sbory, dirigenti, pěvci či komorní ansámbly, kromě zmíněných také Česká Filharmonie, Filharmonie Brno, Český filharmonický sbor Brno nebo Kühnův dětský sbor. Uvedena bude také velkolepá Bernsteinova Mše s Vojtěchem Dykem v hlavní roli nebo multimediální inscenace Karneval zvířat pro dětské publikum.

Festivalový vrchol: Symfonie tisíců

„Samozřejmě letos vystoupí také řada zahraničních umělců, stejně jako v dramaturgii figuruje široká plejáda zahraničních skladatelů, ale česká hudba má vždy dominantní místo,“ doplnil dramaturg a umělecký ředitel festivalu Vojtěch Stříteský.

Kromě dvou oper Bedřicha Smetany a jedné Dvořákovy uslyší návštěvníci také novodobou premiéru gratulační opery Františka Antonína Míči Operosa terni Colossi Moles. Očekávaným dramaturgickým vrcholem letošního ročníku bude provedení Mahlerovy Symfonie tisíců.

„Mne toto dílo povznáší do ráje smrtelníků, je jedním z největších projevů pokory, bázně, přijímající spravedlivý osud jako nezvratnou filozofii našeho života,“ přiznává Ondrej Lenárd, šéfdirigent symfonického orchestru Českého rozhlasu, který se na uvedení symfonie podílí. ČRo navíc bude koncert 19. června v přímém přenosu vysílat.

Na programu 58. ročníku Smetanovy Litomyšle je od 9. června do 3. července celkem 35 pořadů. Hudební část opět doprovodí také Smetanova výtvarná Litomyšl – více než dvacítka výstav, které se zaměří na téměř kompletní průřez dějinami výtvarného umění od gotiky přes baroko, 19. století až po současnost.