Skupova Plzeň tahá za nitky u Hemingwaye i Mozarta

Co nabízí Skupova Plzeň? (zdroj: ČT24)

Loutka napříč žánry je spojujícím motivem 32. ročníku festivalu Skupova Plzeň. Festival pořádaný jednou za dva roky zahájí letos 8. června loutkářská verze Mozartovy opery Kouzelná flétna.

„Loutkáři operu zmenšili do velikosti rodinného divadla, takže všechny postavy a dekorace jsou loutkové a měří v řádech centimetrů, ale následně je skrze kameru zase zvětšili do podoby ještě větší, než jsou na opeře,“ popsal úvodní Kouzelnou flétnu ředitel festivalu a pořádajícího Divadla Alfa Jakub Hora.

Zahájení obstará německý soubor Thalias Kompagnons and ensemble Kontraste. Vystačil si se živým orchestrem a jedním zpěvákem, který zvládá všechny party.

V soutěžní části bude uvedeno 16 inscenací českých loutkových a alternativních divadel. Diváci se mohou těšit na nový projekt Cirku La Putyka Biograf, na Divadlo loutek Ostrava s inscenací Hodina Komenského aneb Život J. A. K. trochu jinak. Osobité zpracování Hemingwayovy novely pod názvem Stařec, moře a dívka uvede Západočeské divadlo v Chebu. Soutěžit bude také Divadlo Buchty a loutky s inscenací Don Šajn.

Představení Biograf
Zdroj: Cirk La Putyka

Letošní Skupova Plzeň končí 12. června a v doprovodném programu kromě divadla zahrnuje i filmové projekce, koncerty či loutkářské dílny.