Moskva rozjímá nad uměním v prvním muzeu impresionismu

Moskva postavila muzeum impresionismu (zdroj: ČT24)

Moskva se dočkala prvního Muzea ruského impresionismu a chce tak konkurovat Mekce tohoto výtvarného stylu: Paříži. Od května do června výstavní síně obsadí nepříliš známí ruští malíři, kteří zastupovali umělecký směr konce 19. století zrozený v porevoluční Francii. Zbývá ale i prostor pro současné umělce, kteří kráčí v jejich šlépějích.

Majitel sbírky a zakladatel muzea Boris Mints doufá, že do ruské hlavní metropole přiláká milovníky umění z domova i z celého světa. „Naším cílem je přimět návštěvníky Ruska, aby do muzea přišli, prohlédli si ruské umění a pokusili se mu rozumět,“ řekl doslova.

Klid na rozjímání

V centru současné výstavy odpočívá dílo Dýchající plátno, jehož autorem výjimečně není Rus, ale Francouz Jean-Christophe Couet. Na skládance z monitorů zachycuje vznik impresionistického díla přímo z malířova štětce. „Je stále ohromující vidět pocity v podobě různých stínů, které vznikly tahem štětce. Mým záměrem bylo veřejnosti nebo komukoli, kdo se chce dívat, nechat pocítit puls života impresionismu,“ uvedl.

Moderní kruhová stavba vystřídala na půdorysu bývalé čokoládovny. Je komponována přímo mezi sousedící budovy, s nimiž dohromady tvoří rozsáhlý byznys park. Autoři konceptu doufají, že klidné prostředí umožní lidem vnímat umění naplno.