Vladimír Skrepl vypráví současnou báji o Amorovi a Psychu

Vladimír Skrepl vystavuje Amora a Psycho (zdroj: ČT24)

Výtvarník a pedagog AVU Vladimír Skrepl představuje v pražské DSC Gallery nejnovější i méně známá díla z posledních deseti let. Název výstavy Amor a Psycho v sobě spojuje dva kulturní fenomény – antickou báji o zapovězené lásce a kultovní horor Alfreda Hitchcocka.

O Vladimíru Skreplovi se často píše, že patří mezi temné a nepřístupné autory, a o jeho obrazech jako o depresivních. On sám takové označení považuje za klišé. „Ta schémata, jako brutální a depresivní, to jsou blbosti. To tam v této podobě není,“ tvrdí o svých dílech.

Svou tvorbu ale vykládá nerad, dojmy raději nechává na divákovi. Název výstavy Amor a Psycho, odkazující k antické báji o Amorovi a Psyché i k Hitchcockovi, představuje dva póly současného světa – harmonii a uměřenost na jedné straně, rozervanost a ztrátu hodnot na straně druhé.

Od zmatku k pseudolásce

„Vyladění od zmatku k pseudolásce… ale není potřeba to vykládat, myslím, že každý,  kdo ta jména slyšel, si to propojí,“ předpokládá Skrepl.

Kromě pláten zavěsil v galerii i dva objekty, které mohou připomínat jakási pohanská voodoo. Z věcí posbíraných, kde se dalo, je vytvořil v přestávkách mezi malováním. S ostatními díly je v galerii představuje do 12. července.