Klavírista Vondráček v Ostravě nezahraje kvůli výhře v královské soutěži

Lukáš Vondráček: V hudbě se odráží váš život (zdroj: ČT24)

Světoznámý klavírista Lukáš Vondráček ruší koncert v Ostravě. Zavázal se totiž k plnění závazků spojených s čerstvým vítězstvím Mezinárodní soutěže královny Alžběty v Bruselu. Ta je jednou z největších a nejprestižnějších klavírních soutěží na světě.

Ve čtvrtek měl umělec vystoupit na jednom z večerů Mezinárodního hudebního festivalu Janáčkův máj v Ostravě. Divákům to Vondráček vynahradí příští rok.

Pořadatelé festivalu se nejprve radovali z toho, že se vítěz klavírní soutěže na svém prvním veřejném vystoupení po tomto úspěchu představí právě v Ostravě. „V podmínkách soutěže je účinkování vítěze na slavnostním koncertě, který se přesně shoduje s termínem koncertu Lukáše Vondráčka na Janáčkově máji v Ostravě,“ vysvětlil důvod změny programu mluvčí festivalu Petr Bohuš.

Vítězství v soutěži královny Alžběty je srovnatelné snad jenom s úspěchem v Mezinárodní soutěži Fryderyka Chopina ve Varšavě, je to opravdu mimořádná záležitost.
David Mareček
Šéf České filharmonie

Místo Vondráčka zahraje Avdějeva

Pořadatelé se Janáčkův máj snažili domluvit v náhradním termínu, avšak bezúspěšně. Klavírista tak na festivalu vystoupí až v příštím roce. Návštěvníci, kteří chtěli slyšet výlučně Vondráčka, mají možnost vrátit vstupné, a to ve čtvrtek od 17:00 do 19:00 ve vestibulu Domu kultury města Ostravy.

„Vedení festivalu nabízí pro příznivce klavírní hry adekvátní náhradu. Přesto, že zpráva od agentury zastupující Lukáše Vondráčka přišla na festivalový sekretariát až nyní, podařilo se festivalovému managementu zajistit recitál Juliany Avdějevy, vítězky Mezinárodní soutěže Fryderyka Chopina ve Varšavě v roce 2010,“ podotkl Bohuš.

Vondráček pochází z Opavy a hře na klavír se věnuje od raného dětství, kdy se o něm hovořilo jako o zázračném dítěti. Aktuálně žije v USA, kde slaví umělecké úspěchy.