Čtvrtstoletí s foťákem v ruce. Absolventi opavského institutu vidí svět jinak

Institut tvůrčí fotografie se ohlíží za tvorbou svých absolventů. V pražském Domě fotografie vystavuje až do 18. září projekty za celé Čtvrtstoletí existence opavské školy. Nabídne práce zhruba šedesáti studentů a absolventů, z nichž se mnozí prosadili na umělecké, reklamní či reportážní scéně.

Na školu, která vznikla jako třetí místo ve východní Evropě, kde bylo možné samostatně studovat fotografii, se dnes hlásí desetkrát více lidí, než je přijato, a třetina studentů je ze zahraničí.

Výstava Čtvrtstoletí ve dvou patrech prezentuje ty nejlepší klauzurní, bakalářské, diplomové a disertační práce pětadvaceti let. První patro se věnuje spíše portrétní, výtvarné či inscenované fotografii, druhé dokumentárním snímkům či práci s archivním materiálem. Expozice přesahuje školní rámec a vyznívá spíše jako přehlídka části mladé české, slovenské a polské fotografie a jejích současných trendů.

Poprvé jsou na výstavě v takovém rozsahu spolu s nejnovějšími pracemi současných studentů představena díla absolventů, kteří už jsou známí na domácí, někteří i na mezinárodní scéně. Jsou to například Dita Pepe, Bára Prášilová, Evžen Sobek, Tomáš Pospěch, Tereza Vlčková nebo současný fotograf webu ČT24 Jan Langer. 

Připravujeme studenta na život a na praxi, říká Birgus. Největší důraz je ve škole kladen na volnou tvorbu. „Tahle generace má výhodu internetu, cestují, vidí velké výstavy ve světových metropolích. Naproti tomu fotožurnalistika nezažívá své nejlepší období,“ dodal Birgus.

Vladimír Birgus: Studenty připravujeme na život (zdroj: ČT24)