Izrael a Palestina si spolu dají falafel v Praze. Začaly Dny Jeruzaléma

Jeruzalém je inspirativní a otevřené místo pro mírové soužití rozličných vyznání i národností. Tak zní vzkaz dalšího ročníku festivalu Dny Jeruzaléma v Praze. Na programu má hudbu, filmy, besedy a přednášky. Podstatnou součástí přehlídky je také ochutnávka izraelské a palestinské kuchyně. Festival v okolí Výstaviště potrvá do 29. května.

Novinkou letošních Dnů Jeruzaléma je trh, který představí jeruzalémské designéry po boku pražských umělců a jeruzalémské ilustrátory vedle české ilustrátorské scény. Na návštěvníky čekají výstavy, workshopy a také možnost něco z vystavených kousků zakoupit.

Hate Free Fest

Festival Dny Jeruzaléma se chlubí nálepkou Hate Free Fest, kterou uděluje iniciativa HateFree Culture, jejíž postoje a hodnoty festival svým charakterem sdílí. Přehlídka představuje město Jeruzalém jako otevřený prostor pro mírovou koexistenci různých náboženství a národostí, jejich vzájemné poznávání a tolerantní soužití.

Program letošních Dnů Jeruzaléma dává důraz na muziku. Pro slibné izraelské muzikanty jsou to mnohdy první kroky nejen v Praze, ale také na evropské hudební scéně. V prostoru Tiskárny na Vzduchu u Výstaviště zazní třeba palestinský rapper Muhammad Mughrabi, akustická taneční muzika Beta Zinq nebo divoký jazzový punk Malox.

Kuchyně a skateboardy

Dny Jeruzaléma se již od prvního ročníku snaží prezentovat jeruzalémskou kuchyni v její nejlepší formě: tradiční i méně klasické recepty od izraelských a palestinských prvotřídních kuchařů jsou důležitou součástí festivalu. „Existují dokonce mapy Blízkého východu podle koření používaného v regionální variantě falafelu,“ upozorňují organizátoři.

Na přehlídku letos přijíždějí také skateboardové hvězdy Lior, Itamar, Nevo a Gabriel z iniciativy, která zásadním způsobem přispěla k rozvoji jeruzalémské skateové subkultury. V Praze budou jezdit u Výstaviště a na Stalinu. Vstup na festivalový program je zdarma.