Na Pražském jaru koncertuje Symfonický orchestr BBC

Reportáž: Na Pražském jaru koncertuje BBC Symphony Orchestra (zdroj: ČT24)

Hudební festival Pražské jaro dosáhl jednoho ze svých vrcholů. Dva dny po sobě v Obecním domě koncertuje mezinárodně uznávané eso – BBC Symphony Orchestra. Symfonický orchestr BBC řídil v letech 2006 až 2012 současný šéfdirigent České filharmonie Jiří Bělohlávek. V Praze ale zahraje pod taktovkou svého nynějšího šéfdirigenta Sakariho Orama.

Pod Bělohlávkovým vedením se těleso dostalo do nominací na Grammy. O jeho šestiletém šéfování se mluví jako o zlaté éře. Laťku měl jeho finský nástupce nastavenou hodně vysoko. „Byl to nejlépe secvičený orchestr, jaký jsem kdy převzal,“ ocenil Oramo práci svého předchůdce. 

Svůj bývalý orchestr si Bělohlávek neposlechne, pracovně odjel do Ameriky. Britští symfonikové zase do Prahy přivezli kromě jiného i český program – symbolicky a na dálku zahrají svému někdejšímu šéfovi i jeho oblíbeného Janáčka; konkrétně Baladu blanickou. Vrcholem koncertů bude ale pátá symfonie – ve středu od Ludwiga van Beethovena, ve čtvrtek od Sergeje Prokofjeva. 

Jiří Bělohlávek
Zdroj: Dvořákova Praha/Petra Hajská

Na pódiu uznávané těleso doprovodí nejprve vítěze loňské soutěže festivalu, korejského klarinetistu Sang Yoon Kima, a o den později mladou ruskou houslistku Alinu Ibragimovou.

Oba večery jsou beznadějně vyprodané. Záznam z vystoupení orchestru BBC na Pražském jaru ale odvysílá už 6. června ČT art. Program festivalu pokračuje do 4. června.