Bezpečná vzdálenost mezi mužem a ženou? 3CM, jinak je to tanec

Tři centimetry je podle tanečnice a choreografky Šárky Bočkové ta nejmenší možná bezpečná vzdálenost mezi mužem a ženou. Na stejnojmenném představení spolupracovala se svým přítelem, tanečníkem Vojtěchem Fülepem, s přestávkami dva roky. V premiéře inscenaci, v níž se mísí současný tanec a závěsná akrobacie, uvede ve středu 25. května ostravský Move fest.

Projekt 3CM je sólovým projektem členů Cirku La Putyka. „Je to naše inspirace k tomu, abychom si každý zvlášť za sebe vytvořili pohybový materiál, který následně v představení spojíme,“ vysvětlila Šárka Bočková. 

Svět muže a ženy má v inscenaci v prostorovém vyjádření k sobě zároveň daleko i blízko. Tanečnice je akrobatkou, zatímco tanečník zůstává na zemi. „Příběh je o mně a o Šárce, kdy jsme se seznámili a kdy nám vztah skončí. Já zástupuju mužskou sílu, ta pracuje dole, Šárka je abstraktní element, který vždycky může uletět,“ popsal záměr tvůrčí i partnerské dvojice Vojtěch Fülep. 

V Ostravě má premiéru taneční inscenace 3CM (zdroj: ČT24)

Pohyb dokresluje živý hudební doprovod. „Hledali jsme hudbu, která není mainstreamová, abychom mohli jít hlavně po pocitu. Snažíme se, aby to působilo jako pohádka pro dospělé,“ doplnil jeden ze tří hudebníků představení Ondřej Malý.  

Move fest rozhýbe Ostravu

Ve středu 3CM zahájí v Ostravě Move fest. V neděli a v pondělí je budou moci vidět diváci pražského prostoru Jatka 78. V létě pak tanečníci se sólovou novinkou vyrazí na festivaly po celé republice.

Move fest do 29. května nabídne přehlídku současného tance, nového cirkusu a fyzického divadla. Jednu z plánovaných premiér ale museli pořadatelé na poslední chvíli zrušit – pohybová inscenace Luxury Memories se měla odehrát v nevyužívaném obchodním centru Ostravica-Textilia, objekt ale z technických důvodů není vyhovující.