Axl Rose místo Johnsona i v Praze. AC/DC splatí Česku sedmiletý dluh

V Praze v neděli 22. května vystoupí legendární formace AC/DC. I v Česku půjde o zastávku bez původního frontmana Briana Johnsona za mikrofonem. S lékaři totiž řeší vážné zdravotní potíže se sluchem. Fanoušci na jeho místě uvidí zpěváka Guns N'Roses Axla Rose. Do Letňan se chystá až sto tisíc lidí, už od rána tak budou uzavírky a policisté doporučují využít hromadnou dopravu.

Stavba mamutího pódia probíhá už od soboty. U areálu parkuje bezmála dvacítka kamionů, která přivezla aparaturu, světelné efekty a vůbec všechno, co ke své show AC/DC potřebují.

Pořadatelé ze společnosti Live Nation všechny příchozí informovali o tom, že na místě nebude možné zaparkovat. Místní budou k vjezdu do uzavřených ulic potřebovat zvláštní kartu, kterou dostanou na úřadě městské části. Policie radí použít MHD, která bude v době události výrazně posílena. 

Bezhotovostní karty na pražském koncertě

Aktuální turné kapely zatím provázejí výhrady některých fanoušků. Výběr zpěváka, který nahradil Johnsona, se totiž velké části příznivců nezamlouval. Promotéři však byli ochotní vrátit do určitého data vstupenky těm, kteří si kvůli tomu účast rozmysleli. Axl Rose z Guns N'Roses je proslulý nedochvilností, na začátku šňůry si navíc poranil nohu, a tak koncerty absolvoval vsedě, což vyvolalo další nespokojenost. Při čtvrtečním vystoupení ve Vídni už ale židli odložil. 

Pobouření mezi tuzemskými návštěvníky dále zapříčinil systém bezhotovostních karet, které si budou muset koupit všichni, kdo chtějí v areálu jíst nebo pít. Organizátoři jako největší výhodu systému uváděli to, že s sebou nebude třeba nosit peněženku s hotovostí a tím pádem se sníží i riziko její ztráty. Lidé si však stěžují na to, že např. obchod s upomínkovými předměty přijímá jedině hotovost. Použití karet považují za nesmyslné, pokud nebude zcela plošné. 

Bezhotovostní transakce se ve světě používají běžně, zejména na několikadenních festivalech, s čímž má Česko také zkušenosti. Jak zafungují při jednorázové akci, bude jasné už v neděli večer.