Kroměříž vystavuje Tiziana bez Tiziana

Kroměříž vystavuje Tiziana bez Tiziana (zdroj: ČT24)

Galerie Orlovna v Kroměříži připravila výstavu Memento Tiziani/Příběh Proměn v dílech současných umělců. Pomocí současných parafrází obrazu Apollo a Marsyas ze sbírek kroměřížského zámku připomíná význam Tizianova klasického díla pro evropské umění. Projektu se zúčastnila více než stovka českých výtvarníků.

Projekt je pořádán k výročí 440 let od úmrtí italského renesančního malíře Tiziana Vecelliho. Obraz Apollo a Marsyas byl letos zapůjčen na výstavu do Metropolitního muzea v New Yorku. Místo něj budou Tiziana v Kroměříži připomínat díla současných tvůrců, nechybí například Vladimír Kokolia, Tomáš Císařovský, Jaroslav Róna nebo Vladimír Merta.

„Ohlasy byly pozitivní. Umělcům se projekt líbil a ujali se ho s radostí,“ uvedl kurátor výstavy Aleš Vrtal. Dodal, že zastoupena jsou i díla mladých nadějí, jako jsou Patrik Hábl, Kristýna Šormová nebo Jan Gemrot.

Kabelka z kůže satyra

„Díla jsou stylově i technicky velmi rozmanitá. Ve výstavních prostorách nalezneme abstraktní malby i realistická ztvárnění tématu,“ popisuje Vrtal. K vidění jsou kromě obrazů také reliéfy nebo objekty. Zatímco jedno dílo ukazuje, jak by slavná scéna vypadala dnes s houfem novinářů a online přenosem, jinde najdeme kabelku z kůže satyra.

Kromě Galerie Orlovna jsou díla k vidění také v obrazárně kroměřížského zámku a v Rotundě Květné zahrady. Výstavu, která potrvá do 15. září, doplní prohlídky vedené autory vystavených děl, koncerty, workshopy nebo tradiční kroměřížská Noc galerií, která se uskuteční 3. června. Při této příležitosti bude představen katalog k výstavě.