Josef Sudek byl i „nemoderním" fotografem moderní architektury

Architektura na fotografiích Josefa Sudka (zdroj: ČT24)

Fotograf Josef Sudek světově proslul především svou volnou tvorbou. Uměleckoprůmyslové muzeum se ale rozhodlo představit jeho opomíjenou tvář zakázkového fotografa. Vystavuje Sudkovu práci pro reklamu a snímky dokumentující stavby, na něž si ho najímali prestižní klienti, třeba architekti Josef Gočár nebo Jaroslav Fragner.

Cykly Okno mého ateliéru či Praha panoramatická Josefa Sudka proslavily, pečlivé kompozice zátiší v zastřeném světle ale představují jen část jeho práce. Od dvacátých do šedesátých let fotil také soudobou architekturu.

Přestože zvěčnění uhlazených linií moderních staveb a Sudkův „nemoderní“ přístup k focení by k sobě na první dojem neměly pasovat, většina snímků vznikala v přímé spolupráci s architekty, kteří se jeho fotografiemi chtěli prezentovat. Fotografoval Fragnerovou elektrárnu v Kolíně či Gočárovy stavby v Hradci Králové. Nejčastěji pracoval na zakázku v hlavním městě.

Budiž světlo

Sudek byl poučeným dokumentaristou moderního rozkvětu Prahy, přesně věděl, co chce fotografovat a co chce o fotografovaném objektu říci, zároveň v sobě ale nezapřel umělce. Přestože náměty byly zcela jiné než v jeho volné tvorbě, dokázal strohé geometrické tvary změkčit. Pomáhal si přírodou i zajímavým světlem.

„Například na snímcích kostela svatého Václava ve Vršovicích si můžeme všimnout, jak se mu podařilo zachytit světlo, které proniká do interiéru kostela a tvoří z něj zajímavý sakrální prostor,“ upozornila autorka výstavy Mariana Kubištová.

obrázek
Zdroj: ČT24

Záležet si dal i na reklamních fotografiích pro Miloše Havla. Barrandovské terasy nafotil ze všech světových stran a zasadil je do okolní krajiny. Spolupracoval nejen s architekty, ale i s řadou dalších firem. Třeba pro nakladatelství Družstevní práce a prodejnu Krásná jizba vytvořil snímky moderního skleněného a porcelánového nádobí, alpakových příborů či moderních textilií navržených soudobými předními designéry.

Výstava s názvem Milerád budu fotografovati moderně moderní architekturu umístilo Uměleckoprůmyslové muzeum do stálé expozice v Domě U Černé Matky Boží. Dosud nikdy nevystavené Sudkovy fotografie si tu zájemci mohou prohlédnout do 18. září.