Recenze: Já píši vám, že v Celetné čtou procítěně cizí dopisy

„Je to skvělá literatura – silné příběhy napěchované emocemi, a to vše znásobeno mimořádnou literární zdatností autorů,“ komentuje novinku Divadla v Celetné její režisér a principál souboru Jakub Špalek. Dopisy vycházejí z výborové knihy Milostný listář od Jaroslavy Jiskrové. Na scénáři hraného pásma se výrazně podíleli sami herci.

Setkání s Boženou Němcovou, Jaroslavem Vrchlickým, F. X. Šaldou, Růženou Svobodovou, Jiřím Wolkerem, Jiřím Ortenem a Karlem Čapkem jsou velmi důvěrná. Inscenace má přehledný (až staromilský) řád, takže nedojde k dohadům „kdo je kdo“. 

Dopisy jsou komponované v hereckých dvojicích či sólech. O osobní korespondenci se postavy dělí v nápodobě dobového kostýmu a nasvícené bodovým světlem. Scéna se zvětšeným autogramem dotyčného literáta navíc vytváří fotogenický celek.

Míla Tichý jako Karel Čapek
Zdroj: Divadlo v Celetné/Martin Svoboda

Výstupy doplňují střídmá klavírní intermezza, kromě niterných slov a proměn výrazů obličeje se nic zvláštního neděje, máme možnost se soustředit výhradně na text. Monology a dialogy hrdinů jsou procítěné, partnerské menu servíruje nejmenší detaily, svou roli hrají letmý dotek, úkrok, povzdech.

I tam, kde je aktér sám, vzniká dojem posluchače. Subtilnost hereckých výkonů (skvělý je zejména Jiří Orten v podání Štěpána Coufala a Karel Čapek Míly Tichého) jen trochu ruší didaktický komentář nahrávky, stručně uvádějící diváka do historie písemnictví.

Kultivovaný pořad je jako dělaný pro studenty a nenásilné poznání vztahů slavných spisovatelů, zrovna tak jej ocení starší publikum, odchované Violou či Lyrou Pragensis. Nečekejte experiment ani objevné scénické nápady. Máte unikátní možnost se na hodinku v nevšedním soaré napojit na cituplnost těch, jejichž knihy jste četli. Ta vnímavá chvilka může být v rychlém sledu každodenních událostí jako vzácná orchidej.

První repríza se v Divadle v Celetné odehraje už 19. května. Intimitu zážitku máte jistou, protože do vzdušného stanu, vyhrazeném májovým speciálům, se vejde poetických duší tak akorát.