Buranteatr se vydal daleko za planetu opic

Buranteatr se vydal daleko za planetu opic (zdroj: ČT24)

V hlubokém vesmíru, daleko za planetou opic, kde ani Impérium nevrací údery a kam nikdy nezavítala loď Enterprise, přistávají na kosmem zapomenuté planetě tři muži, Američan, Rus a Čech. Herci brněnského Buranteatru si plní sen vydat se do vesmíru. V nové inscenaci pod taktovkou Šimona Cabana parodují žánr science-fiction.

„Od začátku, kdy jsme založili Buranteatr, jsme chtěli dělat něco jako Star Trek, protože nám přišlo vtipné, že bychom se oblékli do těch teplákovek. A já jsem strašně toužil někdy na jevišti říct: nasměrujte kvantový tok na palubu C,“ říká autor a herec Michal Isteník.

Kombinézy z termoprádla

S futuristickými rekvizitami a kosmickými kostýmy si divadlo poradilo svérázně. Vesmírnou loď vyrobili z vrtačky a startrekové kombinézy z termoprádla. Také další efekty jsou prosté.

„Vědomě jsme si naházeli klacky pod nohy, možná se tomu říká výzva, dali jsme si podmínku, že se nebudou používat žádné projekce. Jako scénograf jsem věděl, že v Buranteatru není žádná scénografie dost dobře možná, tak na to jsme také rezignovali,“ říká režisér Caban.

Scénickou jednoduchost tvůrci divákům vynahradí představením, které proplétá hlášky ze Star Treku, Futuramy nebo třeba Červeného trpaslíka. Divákův smysl pro humor vyzkouší smršť gagů a bizarních situací. Premiéra představení Univerzální sci-fi se koná v neděli 22. května.

Vydáno pod