Kinematovlak potřinácté přepravuje filmy pro děti

Dopoledne vyrazil na trať speciální vlak Zlín Film Festivalu. V předchozích letech ve Zlíně končil, letos tam svou pouť začíná. Na dvanáct zastávek doveze dětem animované příběhy, aby umožnil zažít festivalovou atmosféru i těm malým divákům, kteří se na filmovou přehlídku do Zlína nedostanou. Po kolejích se Kinematovlak vydává už potřinácté.

Na dvoutýdenní cestu vlak vypravil herec Jan Čenský. Dopoledne jsou vyhrazeny projekcím pro mateřské a základní školy, odpoledne pak pro veřejnost. Děti se mohou těšit na promítání večerníčkových příběhů Maxipsa Fíka, Macha a Šebestové nebo Boba a Bobka. Nejoblíbenější jsou prý Krtkova dobrodružství. Součástí soupravy je i historický vagon s výstavou o dějinách železnice.

Kino na kolejích letos míří do stanic Ostrava-Svinov, Frýdlant nad Ostravicí, Blansko, Náměšť nad Oslavou, Třebíč, Pelhřimov, Tábor, Benešov, Říčany, Neratovice a zastaví 2. června v Mladé Boleslavi. Přesný program najdou zájemci na stránkách zlínského festivalu filmů pro děti a mládež, jehož 56. ročník se odehraje od 27. května do 3. června. Zaměřený je na francouzskou kinematografii a výročí 80 let od založení zlínských filmových ateliérů.  

Rozhovor: Kinematovlak potřinácté přiváží dětem projekce (zdroj: ČT24)