Měsíčku na nebi pekingském! Rusalka zpívá v Číně ve 3D a u moře

Rusalka zpívá v Pekingu a ve 3D (zdroj: ČT24)

Operní příběh nešťastné lásky Rusalky a prince má za sebou historickou premiéru. Dílo Antonína Dvořáka uvedlo Velké národní divadlo v Pekingu. Argentinský režisér a scénograf Hugo De Ana Vodníka a jeho dceru místo k jezeru ale usadil k moři a obklopil je výjevy ve 3D provedení.

Projekt se připravoval tři roky. Zkoušet se začalo na poslední chvíli s domácím orchestrem pod taktovkou šéfdirigenta ze Slovenského národního divadla Rastislava Štúra. Obsazení je mezinárodní.

Titulní roli ztvárnila ázerbajdžánská pěvkyně Dinara Alijeva. S Rusalkou už má zkušenosti, její čínská alternace – Čou Siao-lin – ji ale zpívá poprvé. „Je to úplně jiná hudba a naučit se jazyk je pro mě dost těžké. Ale jsem ráda, že se s operou mohu seznámit,“ nezalekla se prý pro ni náročného díla. I pro Tchien Chao-ťianga, sólistu newyorské Metropolitní opery, je čeština výzvou. Čínský Vodník přiznal, že bojuje především s „ř“.

O klasickou českou hudbu je mezi znalci v Číně zájem. Sál pro dva tisíce čtyři sta lidí byl při prvním uvedení téměř plný. Pro Rusalku je navíc vhodným místem – architekt Paul Andreu divadlo totiž umístil částečně pod vodní hladinu. Rusalčin příběh v něm mohou diváci sledovat ještě následujících pět večerů.