Koncertní pocta Karlu IV. zavítá do Svatého Víta

K výročí Karla IV., od jehož narození uplynulo 14. května 700 let, se přidává i Česká filharmonie. Ve svatovítské katedrále na Pražském hradě v úterý vzdá koncertní hold tomuto významnému českému králi a římskému císaři. Pocta Karlu IV. nese název podle skladby Petra Ebena, zazní na ní ale také například Te Deum Antonína Dvořáka.

Kantáta Petra Ebena Pocta Karlu IV. pro mužský sbor a orchestr vznikala v druhé polovině 70. let 20. století. Eben v ní chtěl vedle zakladatele oslavit také univerzitu, na níž sám působil. Na autobiografii Vita Caroli a zákoník Majestas Carolina odkazuje další z uváděných děl – Maiestas et Vita Caroli – zkomponované Jaroslavem Krčkem v roce 1978, kdy uplynulo od smrti Karla IV. šest století. Z rozsáhlé mešní kompozice byly pro uvedení ve Svatém Vítovi vybrány čtyři sonety. 

Program koncertu dále nabídne symfonickou báseň Praga od Josefa Suka, jednu z několika málo vysloveně hudebních pragensií. Suka ke kompozici údajně inspirovala v roce 1904 dlouhá koncertní cesta s Českým kvartetem, během níž vzpomínal na Prahu.

Večer uzavře vokálně-instrumentální Te Deum. Antonín Dvořák jej složil v roce 1892 u příležitosti 400. výročí objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem. Monumentální skladba vznikla na latinský text duchovního hymnu Te Deum laudamus.

Spolu s Českou filharmonií pod taktovkou jejího šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka na koncertě účinkuje Český filharmonický sbor Brno a jako sólisté se představí sopranistka Lucie Silkenová, tenorista Petr Nekoranec a barytonista Svatopluk Sem.