Karel je na síti. Má nové přátele a občas se cítí nakrknutě

Od začátku května, kdy se objevil na webu České televize falešný profil Karla IV., si jej čtenáři otevřeli dvacettisíckrát. První „post“ napsal Jan Lucemburský: Syn se nám narodil!!! Vzápětí jej okomentovala Eliška Přemyslovna: A bude se jmenovat Václav.

Později už sám Václav na zdi oznámil, že místem pobytu je Paříž. Devět přátel mu stěhování „olajkovalo“. Kalendář ukazoval 15. května 1323, když si Václav změnil jméno na Karel a rodinný stav na ženatý.

Česká televize založila profil Liber facialis, který by možná císař měl, pokud by v jeho době existovaly sociální sítě. Autoři rozvíjejí zhruba 150 historických událostí, přičemž denně jich zveřejňují průměrně deset. „Naše oddělení se v tuto chvíli stalo opravdovými odborníky na období Karlova života a reálie 14. století,“ uvádí s nadsázkou vedoucí Obsahu Nových médií v České televizi Václav Mazánek.

Přípravy trvaly tři měsíce, historici pomáhali vytipovat události a osoby, rozebrat postavy a vytvořit osnovu. „Postupně jsme doplňovali další obsah včetně videí a snažili se, aby to bylo pro čtenáře vtipné a zajímavé – snažili jsme se vše domýšlet tak, jak by to probíhalo, kdyby Liber facialis ve 14. století opravdu existoval,“ dodal Mazánek.

Liber facialis obsahuje fotky, rytiny, mapy, videa, titulní strany středověkého bulváru a samozřejmě emotikony. Třeba v lednu 1345 Karel internetovému světu vzkázal, že „se cítí nakrknutě“. Ve stejné době se zúčastnil události Křížová výprava na litevskou Žmuď.

Návštěvník falešné sociální sítě si může pročíst profily 36 historických postav. Nejen císaře a jeho rodiny, ale také zahraničních panovníků či prostých obyvatel.

Tok událostí se na zdi zastaví 15. května s pohřbem Karla IV.

Sleduj Karla na síti (zdroj: ČT24)