Orbis Pictus se ve Zlíně točí kolem školy hrou

Orbis Pictus Play ve Zlíně (zdroj: ČT24)

Na exponáty se ve většině případů na výstavách nesahá. Ve Zlíně je tomu jinak, mezinárodní putovní výstava Orbis Pictus Play dorazila i na Moravu, kde se 20. května otevře a stane se součástí také tamního filmového festivalu pro děti a mládež. Interaktivní přehlídka zaplní prostory zlínského zámku a krajské galerie výtvarného umění.

Proč právě Orbis Pictus? „Projekt metaforicky odkazuje k myšlenkám Jana Amose Komenského, rozvíjí jeho poselství a posiluje touhu po poznání. Proto je expozice koncipována jako svobodné herní pole, které návštěvníci svou aktivitou a spoluvytvářením oživují. Teprve jejich představivost a vzájemná spolupráce se stává hlavním obsahem výstavy,“ uvedl zlínský rodák Petr Nikl, jenž navrhl umělecký koncept výstavy.

Pařížský koncept viděly tři miliony lidí

Zámek rozdělil interaktivní výstavu do několika místností. Jednu z nich zaplnila hudebna s desítkami strunných nástrojů, jinou zase kinetické sochy, další objekt připomínající labyrint, objekt popisující lidské smysly, magnetický stůl a rozličné instalace, na něž lze hrát.

Komenský věděl, že nejpřirozenějším způsobem poznávání světa je hra.
Petr Nikl
Umělec

Na návštěvníky čeká zhruba šedesátka zvukových, světelných i pohybových instalací od jednatřiceti autorů. Autory projektu jsou Jiří a Radana Waldovi, umělecký koncept pochází od umělce Nikla. Část expozice v galerii bude vystavena do 18. září. V zámku bude stálou expozicí na několik let a postupně se promění a rozšíří.

Orbis Pictus Play Zlín
Zdroj: ČTK

V krajské galerii bude instalovaná část expozice nazvaná Labyrint světla, obsahovat bude hlavně objekty a instalace pracující se světlem nebo optickými efekty. Výstavní prostor bude proto zcela zatemněn.

Projektu předcházela v roce 2000 výstava Hnízda her v Praze a o pět let později koncepce expozice českého pavilonu pro Expo v Japonsku. Orbis Pictus Play začal výstavou v Paříži před deseti lety, dosud ho viděly tři miliony lidí.