„Ten pes přes noc vyrostl!“ Maxipes Fík slaví čtyřicátiny

Maxipes Fík vozí holčičku Áju na svém hřbetě už čtyřicet let. Večerníčková stálice má v pražské Ville Pellé výstavu Divoké narozeniny, na níž jeho autor Jiří Šalamoun dětem přináší nejen obrázky slavného zvířecího společníka, ale také průřez tvorbou v podobě plakátů a knižních ilustrací. Grafik loni oslavil osmdesáté jubileum.

Nestárnoucí mistr světa ve skoku pro něco se narodil v roce 1976, kdy po boku holčičky Áji a jejího znaveného tatínka vstoupil na televizní obrazovky. Od té doby z Večerníčků nezmizel, dokonce si našel cestu i do dětské literatury. Samotný autor na Fíkovi vždy obdivoval jeho vřelost a přátelskost, které podle něj v obyčejném světě chybí.

Jiří Šalamoun patří k nejvýznamnějším českým ilustrátorům druhé poloviny dvacátého století. Vzdělání získal na pražské Akademii umění a také v Lipsku. Na kontě má téměř stovku ilustrovaných knih, podobné množství grafik, ale také divadelní či filmové plakáty. Výčet dovedností završuje spoluprací na řadě kreslených snímků. Jeho expresivní ilustrace na hranici grotesky tak zná několik generací.

Od roku 2005 ve městě Kadani dokonce každoročně slaví Fíkovy narozeniny. Právě nedaleko působil jako učitel autor scénáře Čechura. V Kadani navíc vyrostl a započal svou divadelní kariéru i herec Josef Dvořák. 

Výstava v Galerii Pellé představí Maxipsa Fíka v nejlepší společnosti - vystaveny budou originály ilustrací ke knihám Poslední Mohykán, Hobit, Pan Tau, Tracyho tygr a další. Přehlídka potrvá do 12. července.

Vydáno pod