Galerie rozhlasu ví, že housle jsou jako lidi – unikátní a hrají po svém

Housle na výstavě Českého rozhlasu (zdroj: ČT24)

Housle jsou celosvětový nenahraditelný fenomén, říká mistr houslař Jan Špidlen. Budova Českého rozhlasu se s jeho slovy ztotožnila a v Galerii Vinohradská 12 vystavuje rarity houslí zapůjčené ze světových sbírek. K vidění je nástroj starý čtyři sta let nebo housle z mramoru. Expozici doplňují i komentované prohlídky s umělcem Jaroslavem Svěceným a s ukázkami hry na jednotlivé nástroje.

Přehlídka Jaroslav Svěcený – Slavné housle na vlnách rozhlasových zahrnuje housle, které patří k těm nejdražším na světě. Dřevo, z něhož je cenný kousek vyroben, pochází z roku 1602. „Housle mají jednu výhodu. My nevíme, jak dlouho vydrží, protože na ty nejstarší se stále ještě hraje. Proto mě ten nástroj tak fascinuje,“ říká virtuóz Svěcený.

Podobně je na tom s fascinací Jan Špidlena. Narodil se do čtvrté generace mistrů houslařů a i on v řemesle pokračuje. Jeho nástroje oceňují po celém světě. Před lety zvítězil v prestižní houslařské soutěži v italské Cremoně a dnes ho do mezinárodních klání zvou jako odborného porotce a profesionála.

Mistrův praděda začal s výrobou houslí na konci 19. století. Jeho dědeček zase ubránil v 50. letech řemeslo jako svobodné umělecké povolání. Režim chtěl totiž houslařství zestátnit. „Každé housle mají své specifické dřevo. Jsou to osobnosti jako lidé. Každé znějí po svém,“ tvrdí a dodává, že spravit rozbitý nástroj může trvat klidně i rok.