Pavel Havel poprrvé RRáčkuje

Bývalý prezident Havel své ráčkování vůbec nepopíral, přestože ho nevnímal. Dokonce o něm společně s Pavlem Kohoutem napsal divadelní hru Pavel Havel: RR. Tu v premiéře uvedla ve čtvrtek 5. května Knihovna Václava Havla. Hrála se zatím jen jedinkrát – v roce 1974 během setkání zakázaných spisovatelů na Hrádečku. Přímý přenos z premiéry bylo možné sledovat v tomto článku, kde po první repríze také najdete záznam.

Jevištní kus Pavel Havel: RR se představil v knihovně v podobě scénického čtení a vystoupil v ní bratr bývalého prezidenta Ivan M. Havel, jeden z autorů Pavel Kohout a ředitel knihovny Michael Žantovský.

Kouhout s Havlem hru dokončili v roce 1973. Šlo o soukromou soutěž „pro pobavení přátel“, jak byla podobná dílka nazývána, kdy si oba autoři posílali pokračování poštou, nutíce se vzájemně vymýšlet další způsoby, „jak zbavit nešťastného adepta herrectví prroblému rráčkování“.

Pavel Kohout si vždycky všímal mého ráčkování, a zdá se mi, že ho dokonce vzrušovalo. Já sám svým ráčkováním příliš vzrušen nejsem, neboť ho neslyším.
Václav Havel
15 let

„Bylo to v nejsmutnějších 70. letech. S Václavem jsme si řekli, že napíšeme hru korespondenčně. To nám ještě chodila pošta, protože několik měsíců potom už nám chodily pouze předvolání a účty,“ zavzpomínal Kohout.

Ráčkovací hra Václava Havla (zdroj: ČT24)