Jsem účastníkem digitálního smogu, říká Osobnost české fotografie

Osobností české fotografie za rok 2015 se na konci dubna stal Pavel Mára, průkopník umělecké fotografie. Cenu, kterou udílí Asociace profesionálních fotografů České republiky, dostal za retrospektivní výstavu na Staroměstské radnici v Praze a za rozsáhlou knižní monografii, jíž sám vydal ve spolupráci s nakladatelstvím Kant.

V minulých letech titul Osobnost české fotografie získali další přední fotografové, kurátoři a pedagogové Josef Koudelka, Anna Fárová, Antonín Kratochvíl, Viktor Kolář, Dana Kyndrová, Jiří Hanke, Ivan Pinkava, Eva Fuková nebo Jan Mlčoch. Cenu v kategorii dlouhodobý přínos fotografii letos získal Zbyněk Illek, ředitel Art Centra Galerie 4 v Chebu.

Zahlcení fotografií

Pavel Mára byl hostem Studia ČT24, kde okomentoval mimo jiné fotografování mobilem. „Fotografuji své děti, své vnuky, fotografuji určité okamžiky, které jsou pro mě zajímavé. Jsem normálním účastníkem zahlcení fotografií. Říká se tomu digitální smog. Dneska fotografuje každý a každý se pasuje do role úžasného fotografa,“ říká Mára.

Pavel Mára: Jsem účastníkem digitálního smogu (zdroj: ČT24)

„Jsem fotografický konzument, který si fotografuje svůj život mobilem. Pro svou volnou práci sice mobil nepoužívám, ale uznávám práci svých kolegů, kteří mobilem vytvářejí úžasné možnosti zobrazení svého okolí,“ dodal. Oceněný fotograf paradoxně trpí oční vadou, kvůli které nevidí trojrozměrně. „Pro fotografa je to obrovská výhoda. Nemusím mhouřit jedno oko, abych viděl plošně, protože fotografie je plošná,“ tvrdí umělec.

Neomezovat se realitou

Pavel Mára, absolvent filmové kamery a fotografie na pražské FAMU, na sebe upozornil na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let cyklem Mechanická zátiší a svým originálním pojetím fotografického obrazu se stal i jedním z průkopníků barevné umělecké fotografie.

Fotku však od začátku vnímal spíš z hlediska výtvarného. „Vždycky jsem záviděl malířům, kteří se ve své tvorbě nemusejí omezovat realitou. I proto jsem k fotografii přistupoval především jako k možnosti se svobodně umělecky vyjádřit. Lákala mě tudíž každá cesta, která fotografii zbavovala nutnosti doslovně zrcadlit reálný svět,“ říká Pavel Mára.

Kniha Pavel Mára / Fotografie
Zdroj: archiv Pavla Máry

Svá zátiší, portréty, ženské a mužské akty zachycuje Pavel Mára už více než čtyřicet let vždy v promyšlených sériích. Na fotografiích zaznamenává hlavně lidská těla a tváře, ale také stroje, dětské hračky a další předměty. Rád fotí svou rodinu, kterou portrétuje v proměnách času. Lidé ho mohou znát také díky fotografiím pro festival Letní shakespearovské slavnosti.

Ve své rozsáhlé tvorbě zkoumá samotné zobrazovací možnosti fotografie. Svůj přístup k fotografování předává už přes 20 let na Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě, kde jako pedagog vede a inspiruje mnoho tvůrců z domova i ze zahraničí.