Pěvec pěvců Vargas vystoupí po dvouletém snažení na Dvořákově Olomouci

Dvořákovu Olomouc zahájí Ramón Vargas (zdroj: ČT24)

Květen patří na Moravě vážné hudbě. Do 23. května v Olomouci probíhá festival oslavující skladatele Antonína Dvořáka, který zahájí mexický tenorista Ramón Vargas. Letošní ročník kromě koncertů nabídne divadelní představení nebo projekce filmových grotesek za doprovodu orchestru.

Mexický tenorista a sólista Vídeňské státní opery Vargas otevře festival vystoupením na Výstavišti Flora s kapacitou tisíc míst. V zásobě má nejslavnější tenorové árie. Pěvce si v Olomouci cení, o jeho vystoupení pořadatelé usilovali dva roky.

Pětapadesátiletý umělec je přezdíván Pěvcem pěvců. Během kariéry vystupoval jako sólista na předních světových operních pódiích. V Česku měl naposledy zpívat před dvěma lety při projektu Rok české hudby, kvůli nemoci ale účast zrušil. V roce 2011 se představil na galakoncertě Mezinárodního hudebního festivalu v Českém Krumlově.

Za Chaplinem a orchestrem do kina

Spolu s ním zazpívá na zahajovacím koncertě v pondělí 2. května sopranistka Sooyeon Kim. Oba umělci se nechají doprovodit Moravskou filharmonií pod vedením dirigenta Leoše Svárovského. Z koncertů vážné hudby nabídne festival také koncert Tria Martinů v podání klavíristy Petra Jiříkovského, houslisty Pavla Šafaříka a violoncellisty Jaroslava Matějky v prostorách Klášterního Hradiska.

Dvořákovi, po kterém festival nese své jméno, bude věnován závěrečný koncert v chrámu svatého Mořice. Zazní zde jeho kantáta Stabat Mater v podání členů sboru Janáčkovy opery Národního divadla v Brně, Moravské filharmonie a Akademického sboru Žerotín.

Součástí přehlídky jsou tradiční filmové projekce v kině Metropol. V doprovodu orchestru budou promítnuty tři grotesky s Charliem Chaplinem v hlavní roli.