Zlatá stuha (vy)nalezla knihy pro děti. Ocenila nejlépe psané i ilustrované

Vynalézavost básníka Robina Krále, ilustrátorky Jany Hruškové a grafičky Zuzany Brečanové si zaslouží ocenění. Jednoho se jim za jejich Vynálezárium už dostalo od Magnesie Litery, další dvě přibyly 29. dubna od Zlaté stuhy. Výroční ceny posuzující knihy pro děti a mládež se udělují ve čtyřech základních částech: literární, výtvarné, překladové a komiksové.

Do nominací vybrali pořadatelé ze 150 knížek 40 titulů, představili je na výstavě v Novoměstské radnici, která končí s vyhlášením cen. Knihy soutěžily celkem ve 12 kategoriích. 

V LITERÁRNÍ ČÁSTI byla udělena čtyři ocenění. V beletrii pro děti se nejlépe dařilo Zajatcům stříbrného slunce Miloše Kratochvíla o městě rozbořeném počítačovou hrou. Mezi beletrií pro mládež vynikla Nová planeta, sci-fi příběh od Martina Vopěnky. Nejlepší kritika umění se zadařila titulu Jiří Šalamoun aneb představitelné pohledy na svět, která na více než 7000 obrázcích dokumentuje tvorbu tohoto výtvarníka a (nejen) autora Maxipsa Fíka. V literatuře faktu a uměleckonaučné porotu zahujalo Vynálezárium. Básně o zaručeně pravdivém původu vynálezů od šicího stroje po inkubátor složil Robin Král.

Zlatá stuha za rok 2015: vítězové literární části
Zdroj: IBBY/ČT24

Vynálezárium uspělo i ve VÝTVARNÉ ČÁSTI, v literatuře faktu, a to přispěním ilustrací Jany Hruškové a grafické úpravy Zuzany Brečanové. Na první místo mezi knihami pro mladší děti se dostal Kuba Tuba Tatubahn, příběh z podzemí pražského metra, díky ilustracím Filipa Pošivače. Vítězný stupeň knih pro starší děti a mládež obsadily jazykově hravé, „zdařilé verše a prózy“ Plop! s ilustracemi Jiřího Stacha. 

Zlatá stuha za rok 2015: vítězové výtvarné části
Zdroj: IBBY/ČT24

Z PŘEKLADŮ zaznamenal úspěch Cirkus zlodějů a tombola zkázy britského autora Williama Sutcliffe (v překladu Vratislava Kadlece). Porota jej zvolila v kategorii beletrie pro děti. V beletrii pro mládež  se nejlépe povedl překlad halloweenského Stromu duchů od slavného autora hororových a sci-fi příběhů Raye Bradburyho (překlad: Jarmila Emmerová a Jiří Josek). Literaturu faktu ovládly dva návody: Jak být holkou a Jak být klukem (oba v překladu Michaely Markové).

Zlatá stuha za rok 2015: vítězové překladové části
Zdroj: IBBY/ČT24

Mezi KOMIKSY porota vybrala Moji knihu Vinnetou. Autorkou existenciální komiksové novely je kreslířka, která si říká Toy Box.

Jako výtvarný počin porota označila publikaci Ko-text, která vznikla na Fakultě umění a designu UJEP. Analyzuje výtvarné projekty napříč oborovým i věkovým spektrem tvůrců, od dětí základní školy po studenty na vysoké umělecké škole. Za nakladatelský počin si cenu odnáší Aligier za komiks Mike's Place o teroristickém útoku v Tel Avivu a Vyšehrad za knihu Radovana Krátkého Bubáci, která je encyklopedií strašidel.

Zlatá stuha za celoživotní dílo patří ilustrátorovi knih o přírodě Květoslavu Hískovi a spisovateli a překladatelovi Ivanu Binarovi.  

Rozhovor s autory Vynálezária (zdroj: ČT24)