Karel IV. má na 700. výročí program. Sdílí ho na sítích i na obrazovce

Sedmisté výročí narození Otce vlasti připomínají výstavy, konference, dokonce i poštovní známka. Na Karla IV. nezapomíná ani Česká televize - oslavy jeho výročí se odrazily i v programu téměř všech stanic. Podobu tohoto významného panovníka na sebe vzal Jaromír Hanzlík, Vlastimil Brodský anebo v novém hraném snímku Kryštof Hádek. „Boží král“ k jubileu také dostal interaktivní komiks a založil si profil na sociálních sítích.

Česká televize dává svůj Hlas pro římského krále (15. 5. na ČT1). Není jediná, kdo korunnímu princi Karlovi přeje, dost je ale i těch, kteří jsou proti. Nový hraný film podle scénáře a v režii Václava Křístka sleduje intriky a rozepře, jež předcházely volbě Karla IV. za římského krále. V hlavní roli Kryštof Hádek. 

Upoutávka: Hlas pro římského krále

Zatímco Křístkův film vypovídá o tom, jak to nejspíš bylo, v jiném snímku, sledujícím stejné období Karlova života, se diváci dozví, jak to určitě nebylo. Slasti Otce vlasti (14. 5. na ČT2) v roce 1969 zažíval Jaromír Hanzlík. Naopak Smrt císaře a krále Karla IV. (15. 5. na ČT art) poznal Martin Růžek v dramatickém příběhu o posledních dnech vladaře z roku 1978.

Bitvy, turnaje, politické konspirace i pokus o atentát patřily k životu Karla IV. Nevěříte? Historici z Univerzity Karlovy postupně rozlousknou Sedm pečetí Karla IV. (od 19. 5. na ČT2), aby v novém televizním pořadu ukázali, že jeho život nebyl spojen jen s nudnou politikou, ale také s řadou dobrodružství.

Odnesl si z nich četná zranění. „Lásko má, já stůňu,“ stěžoval si ostatně své manželce Elišce Pomořanské v Noci na Karlštejně. Známý komediální muzikál podle veselohry Jaroslava Vrchlického připomene ČT hned dvakrát - uvedením oblíbené filmové adaptace (14. 5. na ČT2) a záznamem stejnojmenného koncertu na hradě Karlštejn, kde muzikálové písně zazněly před třemi lety v podání Vojtěcha Dyka či Terezy Černochové (14. 5. na ČT art).

Ukázka z koncertu Noc na Karlštejně (zdroj: ČT24)

Ti, kteří by se chtěli něco dozvědět nejen o Karlovi, ale i jeho rodině a přátelích, měli by sledovat Lucemburky (od 7. 5. na ČT2), dokumentární cyklus o osudech významného evropského rodu, anebo Bratry, syny Karla IV. (15. 5. na ČT2). Pořad prozradí víc o nadějích vladaře vkládaných do jeho potomků i jejich vzájemné řevnivosti.

K výročí se připojí také zpravodajský kanál ČT24. Především v den narození českého krále a římského císaře 14. května bude po celý den sledovat dění spojené s připomínkou Karla IV. Od 9. května se ve vysílání vydá na minutové výlety Po stopách Karla IV. do regionů i zahraničí; upozorní i na zajímavosti ze života a díla tohoto panovníka.

Déčko představí Karla IV. hrou. Přesněji herním komiksem. Devět epizod o „božím králi“ nakreslil výtvarník Matyáš Trnka. Zatímco první díl atmosférou občas připomene Harryho Pottera, v dalších kapitolách se objevují bojové scény v duchu Pána prstenů či Hry o trůny.

Interaktivní komiks o Karlu IV. na Déčku
Zdroj: ČT

Komiks je interaktivní, jeho čtenáři můžou dokonce rozhodovat o dalším ději. Postavy namluvili herci z filmu Hlas pro římského krále, hlavnímu hrdinovi tedy hlas propůjčil Kryštof Hádek. Komiksový Karel IV. se na ostránkách Déčka objeví 12. května. Předznamená jej videoklip kapely Ponk, letošní držitel Anděla v kategorii world music natočil k projektu i hudbu.