Jasný tip Josefa Chuchmy: 16 pardubických fotografů

Novinář Josef Chuchma svou Jasnou řeč, kterou vede na ČT art vždy v pondělí večer, uzavírá vždy tipem na některou kulturní událost. V kritickém týdeníků 25. dubna doporučuje nenechat si ujít výstavu 16 pardubických fotografů ve Východočeské galerii.

Josef Chuchma o výstavě:

„Pokud byste měli cestu do Pardubic, nebo jste právě odtamtud, není úplně marné navštívit tamější Východočeskou galerii, kde se koná kolektivní výstava šestnácti fotografů spjatých místem pobytu s tímto východočeským městem.

Kolekce je kvalitativně nevyrovnaná, dají se tu vidět práce úrovně regionální, pouhá technická cvičení, avšak také práce na úrovni, jmenovitě od Luďka Vojtěchovského, Radka Kalhouse či Petra Wagenknechta.

Obsáhlou expozici, v níž stěžejním kritériem je místní příslušnost, sestavit ve městě, jež čítá nějakých devadesát tisíc obyvatel, je docela risk. Nemá cenu zastírat, že pardubický výsledek je rozporuplný. Ale podává reálný a v dnešní profocené době poučný obrázek toho, jak snadné je nyní fotografovat a vystavovat, ovšem jak obtížné zůstává najít svoji originální vizuální řeč a téma.“

Výstava Mozaika - 16 pardubických fotografů je ve Východočeské galerie k vidění do 5. května.