Za krásným rohem kreslí jubilant Anderle ničivou spoušť

Grafik Anderle slaví jubileum (zdroj: ČT24)

Malíř a grafik Jiří Anderle slaví osmdesáté narozeniny. Za svou kariéru to dotáhl až do Metropolitního muzea v New Yorku, pražská Galerie Hollar ho však svou výstavou vrací na rodnou půdu. Ukazuje sbírku umělcových prací, kterou shromáždil galerista Martin Zeman. Výstava prezentuje výhradně původní grafické listy, nikoliv pozdější dotisky.

Kresba Jiřího Anderleho
Zdroj: Galerie Hollar

Některá díla jsou až z poloviny 60. let, často v původním nákladu pouhých patnácti kusů. Listy z původních nákladů jsou vzácné, nejčastěji jsou k vidění varianty s kresbou. Pozdější dotisky Anderle dokresloval pastelkami, aby je odlišil od původních originálních tisků, uvádějí pořadatelé výstavy, která trvá do 22. května.

Láska, nenávist a další kontrasty

Anderle ve svých grafických a obrazových cyklech vyjadřuje existenciální úzkost člověka jak konkrétní (válka), tak obecnou a nadčasovou (stárnutí, samota). V poslední době se od těchto výstražných až tragických témat posouvá k abstrakci. Anderle vychází z klasického uměleckého projevu, ale vybírá si z něj to potřebné. 

Abych mohl udělat něco výstražného, musím předtím udělat něco krásného.
Jiří Anderle

Právě akademismus i to, že se umělcův výtvarný projev v čase příliš nevyvíjí, přispívá u některých odborníků k tomu, aby Anderleho příliš nevyzdvihovali. Má ale i početné zastánce a je držitelem řady cen včetně mezinárodních. Byl oceněn také medailí Za zásluhy, kterou mu udělil bývalý prezident Václav Klaus.

Anderle připravuje retrospektivní výstavu v pražském Obecním domě.