Opavský Dům umění obsadil Salvador Dalí

Po Zdeňku Burianovi a Andy Warholovi připravil opavský Dům umění výstavu jednoho z velikánů výtvarného umění dvacátého století – Salvadora Dalího. Návštěvníci si mohou prohlédnout na dvě stě exponátů španělského umělce a filmového experimentátora. Jde o nejvýznamnější výstavní počin opavské galerie v tomto roce.

Prakticky ve všech prostorách opavského Domu umění se představí více než dvě stovky exponátů, které prezentují Dalího bláznivý svět fantazie, symbolů a metafor. „Jednou ročně děláme větší výstavu, která je zacílená na všechny, kteří mají rádi výtvarné umění, ale zatím do něj úplně nepronikli. Myslím, že právě Dalí je jeden z takových taháků,“ říká Jan Kunze, kurátor Domu umění v Opavě.

Podstatnou část výstavy tvoří rozsáhlý cyklus litografických listů z konce padesátých let, které Dalí vytvořil pro Božskou komedii italského básníka Dante Alighieriho. Součástí kolekce jsou také malované talíře a keramické desky, soubor bronzových plastik a užitého umění. Opomenuta není ani autorova audiovizuální tvorba, třeba film Andaluský pes.

Opavský Dům umění obsadil Salvador Dalí (zdroj: ČT24)

Výstavu doplňují snímky českého fotografa Václava Chocholy, který měl v roce 1969 šťastnou možnost fotografovat Salvadora Dalího při pobytu v Paříži. Tehdy vznikly jedny z nejzdařilejších portrétů tohoto světového umělce, dodnes známé po celém světě.

Výstava jednoho z nejvýraznějších světových umělců dvacátého století bude v opavském Domě umění k vidění do druhé poloviny června.