Páté Milénium ubere na odbornosti, přidá na drsnosti, říká Lagercrantz

Detektivní série Milénium bude mít páté pokračování. Už na něm pracuje švédský spisovatel David Lagercrantz, který převzal štafetu po původním autorovi trilogie Stiegu Larssonovi, jenž v roce 2004 zemřel na infarkt. Jeho literární následovník vydal čtvrtý díl loni a pro švédský deník Dagens Nyheter uvedl, že další knihu píše ve stylu americké drsné školy, jejímž typickým zástupcem je Raymond Chandler.

Nový román z řady Milénium by se měl na stáncích objevit v roce 2017. Už teď se plánuje překlad do 56 jazyků. Ačkoli bude navazovat na Larssonovu typickou temnou severskou krimi, bude bližší úspornému strohému stylu Chandlera, jehož detektivní příběhy proslavil samotářský antihrdina Phil Marlowe.

Méně odbornosti, prosím

Najít spisovatelský hlas pro mě bylo náročné, připustil Lagercrantz. „Je mnohem těžší psát cynickým a drsným stylem, než jsem si myslel,“ prohlásil. Slíbil, že pátá publikace bude méně odborná. Narážel tím na předchozí detektivku Dívka v pavoučí síti, která obsahovala dlouhé populárně vědecké pasáže (např. o černých dírách).

„Budu psát víc jako Chandler nebo tím způsobem, jak jsem napsal Zlatana,“ upřesnil s poukazem na životopis fotbalisty Zlatana Ibrahimoviče, jehož je rovněž autorem. 

Trilogie Stiega Larssona Milénium
Zdroj: ČT24/Nakladatelství Host

Dívka v pavoučí síti, v níž se do centra dění dostala americká Národní agentura pro bezpečnost a umělá inteligence, se dočkala rozpačitých recenzí, mnozí kritici jí vyčítali, že neměla atmosféru původní trilogie. Někteří naopak chválili nový styl jako „osvěžující“. Nicméně dosud se prodalo zhruba 3,5 milionu výtisků. Šestý díl vydavatelství plánuje na rok 2019.

  • … sleduje osudy investigativního novináře Mikaela Blomkvista a svérázné hackerky Lisbeth Salanderové. Larssonova trilogie, jež postupně vycházela po autorově smrti v roce 2004, získala nesmírnou popularitu. 
  • Ve světě se prodalo přes 80 milionů výtisků a knihy se rovněž staly předlohou několika filmových verzí. Rozhodnutí vydat pokračování trilogie, které autorizoval Larssonův otec a bratr, mělo množství odpůrců a provázely je také spory mezi Larssonovými příbuznými a blízkými.