Crème de la Crème je třešničkou francouzské kinematografie

Tři makronky ve francouzských barvách zvou filmové fajnšmekry na třetí ročník filmového festivalu Crème de la Crème. V pražském kině Lucerna diváka nasytí největšími lahůdkami současné francouzské kinematografie. Událost otevře snímek Hlavu vzhůru režisérky Emmanuelle Bercot, který byl nominován v osmi kategoriích na francouzskou národní filmovou cenu César.

Přehlídka nabídne kromě Hlavy vzhůru další premiéru – fantaskní romanci režiséra Pascaleho Ferrana Ptáci a lidé, která soutěžila v sekci Un Certain Regard v Cannes 2014.

Crème de la Crème ve francouzštině představuje idiom označující to nejlepší z nejlepšího

Program má na seznamu ale i filmy, které už si kinem prošly. Mezi ně patří vztahové drama Ve stínu žen režiséra Philippa Garrela, držitele několika ocenění z festivalů v Cannes a Benátkách. Zážitek slibuje také klasický western inspirovaný existenciálním dramatem Daleko od lidí. Hlavní roli zde ztvárnil Viggo Mortensen a hudbu složil Nick Cave.

Dramaturgové chtějí promítnout také Deník komorné nebo drama Můj král, které si z loňského Cannes odvezlo Cenu za nejlepší ženský herecký výkon pro Emmanuelle Bercot, či krimi thriller Případ SK1. Představí se také film Hledání režiséra Michela Hazanaviciuse, který získal v roce 2011 Oscara za téměř němý film The Artist. Fanouškům feel-good filmů přehlídka nabídne hudební komedii Rodinka Bélierových, která byla nominována na šest cen César a proměnila Cenu za nejslibnější herečku pro mladou superstar Louane Emeru.

Cannes s českými střípky

Filmy na festivalu jsou často spojeny právě s Cannes. Jedna z nejslavnějších událostí ve světě kinematografie nedávno zveřejnila program. Mezi nespočtem snímků se objevil také krátkometrážní animovaný film Superbia maďarské režisérky Lucy Tóth, který natočila v česko-slovensko-maďarské koprodukci. Jde o jediný animovaný film v mezinárodní soutěži Semaine de la Critique. 

Ikarie XB 1, 1963, Režie: Jindřich Polák
Zdroj: Národní filmový archiv

Na devětašedesátém ročníku dostane prostor i československá Ikarie XB 1 z roku 1963, kterou digitálně restauroval český Národní filmový archiv. Je prvním zástupcem české kinematografie v historii, který byl vybrán do sekce Cannes Classics.