Mluvčí planety Země a divoká Afrika. Začal Academia film Olomouc

V Olomouci začal 51. ročník mezinárodního festivalu Academia film Olomouc. Jako host dorazí mluvčí lidstva pro kontakt s mimozemšťany, mezi hlavní filmové taháky patří 3D film BBC o divoké Africe nebo příběh prvního muzikálu v historii napsaného počítačem.

Letos se přihlásilo 2500 snímků z celého světa, návštěvníci přehlídky mohou do neděle vidět více než 120 nejlepších z nich. Programovou skladbu festivalu protíná hlavní téma Space & Place, tedy spojení prostoru a místa. Přehlídku otevře dobrodružná podívaná z produkce BBC Earth Divoká Afrika 3D s českým dabingem od Elišky Balzerové.

Globální problémy a popvěda

Další zajímavostí je film Muzikál z počítače o vzniku prvního muzikálu v historii, který byl napsán počítačem. Mezinárodní tým díky datům z tisícovky představení vytváří postupně recept na úspěšný hit s dokonalou hlavní zápletkou, chytlavými texty písní a hudbou vygenerovanou programem s trefným názvem Android Lloyd Webber.

Rozhovor: Věda je především velká zábava (zdroj: ČT24)

Přehlídka dále ve středoevropské premiéře uvede palčivý dokument oscarového režiséra Louieho Psihoyose Zastavte vymírání o drastickém úbytku živočišných druhů. O cenu za nejlepší pop-vědeckou podívanou bude před uvedením do české distribuce usilovat také snímek Nebe a led dalšího oscarového tvůrce Luca Jacqueta o globálním oteplování.

Loni diváky přitáhl Richard Dawkins

Loni festival navštívilo na šest tisíc lidí. Vysoká čísla byla dána také návštěvou Richarda Dawkinse, jednoho z nejslavnějších biologů současnosti a předního popularizátora vědy. Za posledních osm let se návštěvnost zvýšila téměř desetkrát.

„Drtivá většina lidí, kteří festival připravují, jsou studenti Univerzity Palackého. A přehlídka má velmi stoupavou tendenci jak v počtu přihlášených filmů, tak v počtu návštěvníků, hostů a tak dále,“ říká programový ředitel festivalu Jakub Ráliš.

Dorazí i Šílený Max

Také letos přijedou prvotřídní vědci z celého světa. Hlavními hosty jsou belgický biolog Marc van Montagu, americký profesor fyziky James Kakalios nebo Douglas Vakoch, spolupracovník kalifornského institutu SETI, který se specializuje na kontakt s mimozemskou civilizací. Bývá titulován jako „mluvčí planety Země“, protože vede tým, který má na starost případnou odpověď, pokud by lidstvo kontaktovala jiná inteligence.

Festival chce ukázat, že věda je především velká zábava, říká programový ředitel. Proto jedna sekce pracuje přímo s populární kulturou. Dobrým zvykem se přitom stává kooperace hollywoodského mainstreamu s exaktním výzkumem. Festival proto promítne adaptaci knihy Carla Sagana Kontakt, oscarového Šíleného Maxe nebo poslední díl Star Wars.

Festival Academia film Olomouc, který Univerzita Palackého pořádá od roku 1966, patří mezi nejstarší české filmové přehlídky.