PODÍVEJTE SE: Trailer na třicetidenní film trvá 7 hodin

Diváci náročných uměleckých filmů se mají na co těšit. Švédský režisér Anders Weberg natáčí snímek nazvaný Ambiancé, který má trvat celých třicet dnů. Hotový bude sice až v roce 2020, ale už nyní filmaři zveřejnili trailer. Upoutávka v jediném záběru bez střihu trvá sedm hodin.

Zveřejněný trailer se odehrává na pláži v jižním Švédsku, kde slavný Ingmar Bergman natočil ikonickou šachovou scénu ze svého podobenství Sedmá pečeť (1957). Nejde o náhodu, protože také scénář Ambiancé má být založen na šachové partii mezi rytířem a smrtí.

První trailer vznikl v roce 2014 a měl „pouhých“ 72 minut. K vidění byl pouze dva týdny, poté byl stažen a nebude znovu on-line. Nová upoutávka, která vznikla v říjnu minulého roku, trvá 7 hodin a 20 minut. Pro rok 2018 filmaři slibují trailer dlouhý 72 hodin. Zkouškou vytrvalosti pak bude celé dílo, které má trvat třicet dní v kuse, napsal server Daily Mail.

Podle filmového webu IMDb experimentální snímek Ambiancé „proplétá prostor a čas do neskutečné snové cesty.“ Třicetidenní dílo má být kompletní v roce 2020. Pak ho podle filmařů čeká jediná společná projekce synchronizovaná po celém světě. Po premiéře bude film zničen.

Režisér Anders Weberg tvrdí, že jeho snímek je ukázkou „ambientní kinematografie.“ Švédský umělec se věnuje filmu, fotografii, zvuku i novým médiím. Více informací o filmařském týmu a samotném projektu lze nalézt na webu The Longest Film (Nejdelší film).