Ženy a muži sjíždějí svou odlišnost na vlně iShorts filmů

iShorts jsou jiné živočišné druhy (zdroj: ČT24)

Ženy a muži jsou jiné živočišné druhy. Tvrzení z legendárního českého filmu Samotáři posloužilo jako odrazový můstek pro další přehlídku krátkých filmů iShorts - zkrátka filmy. Festival začíná ve středu v Praze a pak se přesune do dalších sedmi měst. Zkoumá vztahy mezi ženami a muži, a také to, jak člověka ovlivňuje pohlaví.

Zlín, Olomouc, Jablonec nad Nisou, Brno, Ostrava, ale i Bratislava nebo Trnava. Akce má před sebou dalekou cestu. Divákům nabídne ve 105 minutách sedm „kraťasů“ od Nového Zélandu přes Peru nebo Česko až po Německo. Dramaturgové se snaží o co nejširší záběr, na plátně se proto objeví jak komedie, tak drama, hrané i animované snímky.

Tradice krátkých filmů ožívá

Českou republiku reprezentuje film Zabouchnutá o čtrnáctileté dívce, která si zabouchne dveře od domu, aby zaujala kluka ze školy. Madam Black přinese love story jiného typu: fotograf se zamiluje do ženy, které nechtěně přejel kočku. El Hueco z Peru jde do extrému a vypráví příběh muže žárlícího na svou milovanou i poté, co zemře. Americký Speed Dating zase zmapuje fenomén moderního seznamování a jeho bizarních účastníků. 

Krátké filmy budou návštěvníci některých tuzemských kin vídat častěji. Asociace českých filmových klubů chtěla vrátit do oběhu zapomenutou tradici a docílila toho, aby se od ledna před klasickými snímky promítaly i kraťasy. Záleží především na distributorovi, multikina se toho zatím nezúčastní.