Fotograf Dereck Hard má virózu (pije)

Galerii Portheimka na pražském Andělu zaplnily současné pop-artové fotografie. Na výstavě Dereck Hard is… ARTELLIGENT! autor představuje čtyři nové cykly. Série Mám virózu (piju)! odkazuje na známý výstup prezidenta Miloše Zemana u korunovačních klenotů. Jiná série tvoří miniaturní realitu pomocí sběratelských figurek.

Výstava v Galerii Portheimka vychází ze současných tendencí společnosti a přináší celkem čtyři samostatné fotografické cykly.

Série, která využívá sběratelské figurky, nese název Little Reality. Reálné a fiktivní ikony jako například Bruce Lee, Terminátor, Mistr Yoda nebo Iron Man na fotografii působí jako zastavený filmový záběr. „Fotím sběratelské figurky v aranžované a inscenované krajině. Na tomhle souboru pracuju už pět let,“ říká fotograf Dereck Hard.

Dereck Hard vystavuje v Galerii Portheimka (zdroj: ČT24)

Další série WORDS zahrnuje kruhové fotografie anglicky psaných slov, která evokují významový opak daného slova. Slovo „PEACE“ je složeno ze zbraní, slovo „WHITE“ z černých předmětů a „LOVE“ složil autor z exkrementů.

Mám virózu (piju)! je cyklus autoportrétů, na kterých se autor stylizoval do šesti různých pijanů a milovníků alkoholu. „Název trošku parafrázuje virózu pana prezidenta Miloše Zemana,“ říká fotograf.

Série Suicide Still Lifes označuje zátiší focená na krvi za pomoci akrylového skla. Minimalistické obrazy naznačují různé způsoby sebevraždy. Výstava v Galerii Portheimka potrvá do konce dubna.