Mladá literatura je originální i starosvětská. Cenu Jiřího Ortena zaujaly tři autorky

Na Cenu Jiřího Ortena pro autory do 30 let jsou letos nominovány básnířka Zuzana Lazarová za sbírku Železná košile, Helena Černohorská za lyrický příběh O trudném konci Marie Večeřové a korunního prince Rudolfa a Sára Vybíralová za povídky Spoušť.

Večer autorského čtení tří nominovaných autorek se uskuteční 3. května od 18:00 v kavárně pražského kina Ponrepo. Jméno vítězky pak bude vyhlášeno 12. května ve Velkém sále Průmyslového paláce na tradičním knižním veletrhu Svět knihy Praha 2016.

Básnický debut Zuzany Lazarové Železná košile porota ocenila za „napětí mezi racionální konstrukcí a surrealistickým východiskem, které drží krajnosti na uzdě“. Lazarová, narozená v roce 1986, je básnířka a fotografka, pracuje ve Studiu FAMU. Publikovala v Analogonu, A2, Tvaru, UNI a v antologii Nejlepší české básně 2013.

Kniha O trudném konci Marie Večeřové a korunního prince Rudolfa podle poroty zaslouží ocenění za „konzistentní styl, nečekanou starosvětskost a vlídnou jinakost“. Helena Černohorská se narodila v roce 1987 a vystudovala Literární akademii Josefa Škvoreckého, obor Tvůrčí psaní. Pracuje v Národním filmovém archivu v distribuci knih.

Povídky v prvotině Sáry Vybíralové Spoušť podle poroty překračují hranice současné české prózy. „Jde o suverénní a originální vypravěčský typ,“ uvedli porotci. Vybíralová vystudovala francouzštinu a historii na Filozofické fakultě UK, kde je nyní doktorandkou. Básně a krátké prózy publikovala časopisecky. Narodila se v roce 1986, žije střídavě v Praze a v Paříži.

Jistý posun vidím v tom, že v minulých minimálně dvou ročnících dominovaly sbírky poezie, zatímco letos jsou silné tituly jak v poezii, tak v próze.
Jindřich Jůzl
předseda poroty

Loni Cenu Jiřího Ortena získala básnířka Alžběta Stančáková za sbírku básní Co s tím. První místo obdržela „za přesná básnická pozorování, drzá a drsná gesta“ ve své prvotině, do níž zařadila básně i krátké prózy.

Cena Jiřího Ortena se udílí autorovi prozaického či básnického díla, jemuž v době vydání díla není více než 30 let. Ocenění se udílí od roku 1987, od roku 2009 jej organizuje Svaz českých knihkupců a nakladatelů (SČKN). Vítěz obdrží šek na 50 tisíc korun. Mezi laureáty Ceny Jiřího Ortena patří například Michal Viewegh, Tereza Boučková, Petr Borkovec, Jaroslav Rudiš, Radek Malý, Petra Hůlová, Petra Soukupová a Marek Šindelka.