Běhat s vlky a létat s ptáky. Do kin vstoupí Příběh lesa

Příběh lesa vstoupí do českých kin (zdroj: ČT24)

Tvůrci slavných dokumentů Mikrokosmos, Ptačí svět nebo Oceány se tentokrát vypravili do lesa. Čtyři roky natáčeli na desítkách lokací po celé Evropě. Díky unikátním postupům nyní vyprávějí o koloběhu života od doby ledové až po současnost. Příběh lesa s komentářem Tomáše Hanáka měl o víkendu českou předpremiéru.

„Zima trvá už osmdesát tisíc let. Zvěř odolává mrazivému chladu v nehostinných podmínkách. Je zde jenom málo lidských stop. Pak se však Země nepostřehnutelně nakloní a vystaví se o trochu víc Slunci. Stačí pár stupňů navíc a svět se změní. Evropu zaplaví zeleň. Rodí se roční období a zlatá éra lesa.“ Tak začíná drsný i něžný Příběh lesa.

Technologie a trpělivost

Díky unikátním metodám natáčení dokázali tvůrci převyprávět příběh lesa od doby ledové až po současnost a zachytit vzrušující koloběh života. Vizuální stránka filmu okouzluje dětské a dospělé diváky i filmové kritiky. Použití nejmodernějších snímacích technologií však byla pouze polovina úspěchu. Filmaři museli do lesa doslova na číhanou.

Film nevyužívá žádná cvičená zvířata nebo nepřirozené situace. Když štáb točil s vlky, musel být prostě trpělivý, než je šelmy přijmou. „Při pohybu zvířat je potřeba být hned u toho. Nepoužívat zoom ani teleobjektiv ze dvou set metrů. Ale zkrátka točit hned vedle, i když vlk běží plnou rychlostí za kořistí,“ popisuje natáčení režisér Jacques Perrin.

Lidstvo nepotřebuje jen to, co lesy vyprodukují, ale potřebuje také nepředvídatelnost živé přírody. Potřebuje sny, dobrodružství a překvapení.
Jacques Perrin
režisér filmu

„Film nás uhranul tím víc, že nepopisuje vzdálenou realitu, ale tajemství, která jsou skryta kousek od nás, a přesto jsme je až doteď nepoznali,“ říká Jan Noháč z distribuční společnosti Aerofilms. Vizuální opus vstoupí do českých kin ve čtvrtek 14. dubna.