Stolek za milion. V Brně vydražili exkluzivního Bugattiho

Konzolový stolek se zrcadlem z dílny Carla Bugattiho se na aukci v Brně prodal za milion korun. Dražba podobných předmětů od světoznámého designéra z časů la belle époque je přitom v Česku naprosto výjimečná.

Bugatti (1856–1940) vytvářel extravagantní nábytek spojující secesní přístup s orientálními prvky a také vydražený předmět – toaletka s maurskými a asijskými ozvuky – má bohatou řezbu, intarzie z perleti a kovu, měděné reliéfní vložky a zdobí ho i malba na pergamenu.

Do brněnské aukce dal stolek vyrobený z různých druhů dřeva zahraniční sběratel a usilovali o něj dva zájemci. Vyvolávací cena byla 950 000 korun, což je na poměry brněnského trhu s uměním vysoká částka. Úspěšný dražitel – neznámý zahraniční kupec – ještě musí zaplatit aukční přirážku, která činí 18 procent.

Italský designér, malíř a architekt studoval architekturu v Miláně a v Paříži, do roku 1904 provozoval dílnu na milánské Via Castelfiardo, poté přesídlil na Seinu. Ve své tvorbě promítal do evropské secese prvky charakteristické pro asijské užité umění, zejména Turecko a Japonsko. Vytvářel tak originální a extravagantní nábytek, který navíc hojně pracoval se vzácnými materiály: exotickým dřevem, stříbrem, slonovinou a perletí. Každý kus z jeho dílny navíc představoval originál, protože Bugatti teprve k stáru přistoupil na to vyrábět jednodušší varianty nábytku sériově.

V Brně se dobře prodávala také díla od významného představitele zdejší poválečné malby Bohumíra Matala, jeho Město (1948) ve formátu 20 na 30 centimetrů se vydražilo za 185 000 korun. Velký zájem byl o akvarel rakouského malíře 19. století Rudolfa von Alta, jehož vyvolávací cena byla sice 80 000 korun, prodejní se ale vyšplhala na 370 000 korun.