Není důvod končit, dokázal Aznavour českým debutem

Reportáž: Charles Aznavour vystoupil poprvé v Česku (zdroj: ČT24)

Charles Aznavour za pár týdnů oslaví dvaadevadesáté narozeniny, navzdory věku ve středu hodinu a tři čtvrtě připomínal posluchačům pražského koncertu zlatou éru francouzského šansonu. V Česku koncertoval vůbec poprvé. A publikum ho za to odměnilo dlouhotrvajícími ovacemi ve stoje.

V Praze měl Aznavour vystoupit už v roce 1969, kvůli smrti Jana Palacha ale koncert zrušil. Naživo ho jeho čeští příznivci mohli slyšet téměř po půl století od první příležitosti v pražském Kongresovém centru. Unavený, ale stále naléhavý hlas naznačil cestu, kterou zpěvák během své umělecké dráhy urazil.

Francouzský Frank Sinatra, Napoleon šansonu, nositel ceny César za celoživotní dílo, umělec století podle CNN – malý výčet přízvisek a úspěchů syna arménských uprchlíků, který na své kořeny nezapomíná a zdůrazňuje význam přistěhovalců pro Francii. I pražský koncert zahájil písní Les émigrants. 

Do velkých koncertních sálů ho přivedla Edith Piaf. „Pokynula mi prstem. Šli jsme na skleničku a ona mi nabídla, ať dělám s ní,“ vzpomíná na setkání s francouzskou šansoniérskou legendou Aznavour. 

Sám předává dál, co se během sedmdesátileté kariéry naučil – například před dvěma lety nazpíval duet s mladou francouzskou zpěvačkou Zaz.  

Hned poté – u příležitosti devadesátin – vyrazil na turné od Izraele po Kanadu. A loni vydal vydal novou desku Encores, kterou připomněl i v Kongresovém centru. Přestat s koncertováním stále ještě neplánuje. Pokud skončím, zemřu, zní prý jeho krédo.