Sing Me Back Home. Zemřel country zpěvák Merle Haggard

Natočil téměř osmdesát alb. Třikrát získal cenu Grammy. A vytvořil svébytný countryový styl. Ve středu 6. dubna, v den svých sedmdesátých devátých narozenin, zemřel legendární americký countryový zpěvák a skladatel Merle Haggard.

Haggard byl jedním z nejvýznamnějších představitelů stylu zvaného Bakersfield sound. Syrový kytarový zvuk s minimem textu vznikl jako protiklad zpěvných melodií nashvillské country.

Vytvořit ho Haggard pomáhal se svou skupinou The Strangeres. První album mu vyšlo v roce 1965. Považován byl za mimořádného kytaristu, houslistu i zpěváka. Osmatřicet jeho písní se dostalo na první příčku hlavních amerických hitparád.

K nejslavnějším patří Okie from Muskogee (1969, česká verze Já tajně cvičím), Mamma Tried (1968, Mámo, nevím sám) nebo Sing Me Back Home (1968, Cítím ten kouř). Některé jeho songy měly v repertoáru české skupiny Rangers, Greenhorns či Fešáci.

Držitel mnoha amerických i mezinárodních ocenění, včetně tří cen Grammy, byl v roce 1994 uveden do Countryové dvorany slávy. 

Vydáno pod