Čekání končí. Napoleon šansonu Aznavour večer zazpívá v Praze

Reportáž: V Praze vystoupí Charles Aznavour (zdroj: ČT24)

Za měsíc bude Charlesi Aznavourovi 92 let. Úctyhodný věk ho však nezastavil před koncertováním, a tak ve středu večer splatí Praze dluh – své legendární šansony v Česku představí vůbec poprvé, a to v Kongresovém centru. ;crop;Francouzský Frank Sinatra prodal po světě 100 milionů desek a napsal asi tisícovku písní.

V tuzemsku byl Aznavour několikrát. Koncertovat měl v Praze už roku 1969, avšak v té době se upálil Jan Palach, a tak mu místo toho šel zpěvák na pohřeb. 

Aznavourovi rodiče emigrovali do Francie z Arménie, a budoucí hvězda tak vyrůstala ve velice chudých, přistěhovaleckých poměrech. Otec vedl restauraci a matka zpívala po pařížských kabaretech. V dospělosti spolupracoval s Édith Piaf, pro kterou skládal úryvky textů nebo rovnou celé skladby. 

Aznavour zpívá o obyčejných věcech. Sám kdysi pronesl, že kvůli malému vzrůstu musí umět alespoň něco a být slavný, aby si ho ženy vůbec všimly.

Jedním z mála jeho kolegů, kteří v tak vysokém věku ještě vystupují, je momentálně devětaosmdesátiletý Tony Bennett. Američan zahrál v Kongresovém centru v září 2014.