ČT art uvádí: Čím víc Marxů, tím víc legrace

Pět úterních večerů s pěti premiérami od klasiků americké komedie nabízí ČT art. Ojedinělou kolekci snímků bratří Marxových, která pohromadě nebyla dosud v českých kinech ani v televizní distribuci uvedena, odvysílá kulturní kanál České televize v původním znění. První film Kokosové ořechy běží na Artu v úterý 5. dubna od 21:35.

Slavné snímky, které Art odvysílá během pěti následujících úterních večerů, nabídnou průřez bohatou kariérou bratrů Marxových, jejichž tvorba zejména ze třicátých let dvacátého století ovlivňovala svou svéráznou poetikou další generace tvůrců filmové a televizní zábavy.

Přehlídka klasických snímků, které zakládaly žánr bláznivé komedie, odstartuje filmem Kokosové ořechy (1929), ve kterém se komici vůbec poprvé objevili na stříbrném plátně.

Lovci divoké zvěře (1930)
Zdroj: ČT

Každý z bratrů na plátno přinesl osvědčený charakterový typ: Groucho (vlastním jménem Julius) představuje sarkastického a mazaného podnikavce, Chico (Leonard) se stylizoval do podoby vykutáleného italského přistěhovalce, Harpo (Arthur) je andělsky nevinný rošťák a Zeppo (Herbert) představuje typ mladého elegantního milovníka.

Následovat bude snímek Lovci divoké zvěře (1930), v němž bratři pátrají po ukradeném obrazu, následně v Opičárnách (1931) ztělesňují zmatené osobní strážce a chod univerzity zase rozvracejí v Koninách (1932). Celý filmový blok uzavře Kachní polévka (1933), ve které se bláznivá sourozenecká čtveřice pouští do rozkladu politických kruhů.

  • úterý 5. dubna: Kokosové ořechy
  • úterý 12. dubna: Lovci divoké zvěře
  • úterý 19. dubna: Opičárny
  • úterý 26. dubna: Koniny
  • úterý 3. května: Kachní polévka

Všech pět filmů bratří Marxových uvede Česká televize v původním znění s titulky. V roce 2015 tvořily pořady s originálním zvukem téměř osmdesát procent zahraniční produkce vysílané na ČT art.