To máme mládež! Prostě absurdní, stěžuje si Plešatá zpěvačka

Reportáž: Plešatá zpěvačka zaplnila Díru na trhu (zdroj: ČT24)

Do sebe zahleděná současná mládež, která se navzájem neposlouchá a přitom se hádá o nesmysly, se schází v pražském experimentálním prostoru NoD. Mladý herecký spolek Díra na trhu tu pro současnost přetvořil absurdní drama Plešatá zpěvačka.

Plešatou zpěvačku napsal dramatik Eugèn Ionesco na začátku padesátých let. Inspiroval se slovníkem rumunsko-anglické konverzace a ze všech nesmyslných a strohých frází, které v učebnici našel, dal dohromady dialogy pro dva anglické manželské páry.

„Musí mezi nimi být souhra, je to takový jazz na divadle,“ říká o absurdní rozmluvě postav režisér nové inscenace William Valerián. Také si v ní zahrál a složil k ní hudbu. Mladí tvůrci Ionescovo absurdní drama aktualizovali - nové repliky odráží současnou společenskou situaci a dění. A místo manželů je pronáší pražská dekadentní mládež.  

Příliš mnoho možností

„Hipsteři, generace ypsilon… Chceme ukázat, jak jsou všichni hrozně do větru,“ upřesnila dramaturgyně a herečka Barbora Jánová. „Máme strašně moc možností. Můžeme dělat spoustu věcí. Máme toho tak moc, že už nevíme, co dělat,“ podotkl Valerián, v čem vidí absurdnost současného života svých vrstevníků. 

Divadelní a hudební experiment měl v NoD premiéru na konci března, na reprízy se Plešatá zpěvačka vrátí 10. dubna a 15. května.