Czech That Film, říkají Americe Havel i Gangster Ka

Život podle Václava Havla poznají i američtí diváci. Dokument režisérky Andrey Sedláčkové zahájí 4. dubna v San Francisku filmový festival Czech That Film. Pátý ročník přehlídky představí českou kinematografii během čtyř měsíců v osmnácti městech.

Do programu vybrali pořadatelé tituly posledních dvou let, které byly oceněny českými filmovými cenami nebo na ocenění nominovány. Kromě Života podle Václava Havla uvidí zámořské publikum také krušnohorský thriller Štěpána Altrichtera Schmitke, sociální drama Cesta ven Petra Václava nebo tragikomedii Domácí péče. Scenárista a režisér tohoto snímku Slávek Horák je hlavního hostem letošního ročníku. 

Diváci se seznámí také s loutkovým Malým Pánem a od Gangstera Ka se dozví něco o českém podnikání. Do výběru byl zařazen také horský režijní debut Vojtěcha Kotka Padesátka a restaurovaný Vynález zkázy, který animátor Karel Zeman stvořil v roce 1958.

Nejen pro krajany

Putovní přehlídka  Czech That Film získala jako diváky nejen krajany. „Klade si za cíl oslovit především mladší generaci Američanů a nesoustředí se vyloženě na krajanskou komunitu. Proto také spolupracuje s vybranými artovými kiny a univerzitami v USA,“ doplnila kurátorka projektu Eva Přibylová. 

O festivalu Czech That Film (zdroj: ČT24)

Do konce července se české snímky budou promítat kromě amerických měst (například New Yorku, Seattlu či Salt Lake City) také v kanadské Ottawě a v Puerto Rico.