Andersen pořádá expedici do literatury. Hlavně v noci

Čtení, povídání a nakonec i nocování je programem Noci s Andersenem. Akce na podporu dětského čtenářství se koná pošestnácté v knihovnách a dalších místech nejen v České republice. Spojena je opět s uvedením knižní novinky – letos s příběhem Expedice z pohlednice, v níž její autor Vratislav Maňák zavede malé čtenáře na dobrodružnou výpravu do krajských měst. Videa z příprav i průběhu akce odvysílá Česká televize, příspěvky lze zasílat pomocí aplikace iReportér.

Noc s Andersenem se koná vždy na přelomu března a dubna k výročí narození slavného dánského spisovatele a pohádkáře. Zároveň připomíná i Mezinárodní den dětské knihy, který připadá na 2. dubna. S Hansem Christianem Andersenem je v aktuálním ročníku spojeno ještě jedno výročí, jež nocování ovlivní – 180 let od napsání příběhu Malé mořské víly.

Pardubice místo Bibione

Literatura se za dětskými čtenáři vydá do stovky míst, zároveň se prostřednictvím letošní hlavní knihy mohou oni vydat na cestu po Česku. S knihou Expedice z pohlednice,  jejímuž hrdinovi, Martinu Martincovi, vyměněná razítka na pohledech umožní zažít bláznivá dobrodružství.

„Jde vlastně o takový bedekr pro nejmenší. Říkal jsem si, že by bylo fajn, aby se malý čtenář mohl rozhlédnout po Česku ještě dřív, než se s rodiči pustí za objevováním italských pláží nebo Makarské riviéry. Martin ho vezme na dostihové závodiště, ke krocení tygrů i na špici mrakodrapu, a to přece nezažijete ani na Bibione, ani u Splitu,“ domnívá se autor Vratislav Maňák. Knihu doprovodily ilustrace Šárky Zikové.

Noc s Andersenem v táborské knihovně (zdroj: ČT24)

Andersen se staví až v Austrálii

Nejvíce dětí si pohádkové nocování užije ve stovkách českých knihoven a škol. Na mnoha místech děti přivítá sám Andersen, jinde se setkají s pohádkovými bytostmi, se spisovateli či herci, kteří jim budou předčítat. 

Akci k rozvoji dětského čtenářství pořádá Klub dětských knihoven Svazu knihovníků a informačních pracovníků ČR s podporou ministerstva kultury. Do šestnáctého ročníku se registrovalo více než 1522 čtecích míst v Evropě i v zámoří, dokonce až v Austrálii. Děti, které se nocování nemohou zúčastnit, mohou poslouchat až do půlnoci Rádio Junior Českého rozhlasu.