Proč nezemřel Dameron? Síla Star Wars se probudila i v dokumentu

John Boyega: Záleží mi jen na kritice mojí matky (zdroj: ČT24)

Jak se točí Star Wars? Zákulisí natáčení poslední sedmé epizody přibližuje nový dokument Tajemství probouzející se síly. Režisér J. J. Abrams si většinu procesu zaznamenával na mobil, a tak poodhalí způsob své práce autenticky. Dojde i na perličky; třeba na tu, proč režisér přepsal původní scénář, v němž měl pilot Poe Dameron hned na začátku zemřít.

Představitel Finna John Boyega prošel devíti koly konkurzu trvajícího sedm měsíců, než získal jednu z hlavních rolí v kultovním vesmírné sérii. „Až do dneška jsem žádné kritiky nečetl, od své rodiny jsem slyšel, že byly dobré. Mě zajímá jen to, co si myslí moje matka. Jenom to. Držte mi palce, je to neúprosná kritička,“ dodal.

Čekání zkrátí Rogue One

Během natáčení nastala situace, kdy měl zahynout pilot Poe. Jeho ztvárnitel Oscar Isaacs měl naposledy vydechnout hned zkraje snímku, herci se však podařilo přemluvit samotného režiséra Abramse, aby osud postavy zcela změnil a přežil naproti tomu celý první díl i závěrečný střet. 

Rogue One: Star Wars Story, 2016, Režie: Gareth Edwards
Zdroj: Walt Disney

Natáčení osmé epizody v londýnských studiích Pinewood je v plném proudu. Stejně jako před tou poslední, je na veškeré informace uvalené embargo. Není však tajemstvím, že Abramse na vedoucím postu střídá Rian Johnson. Jeho práci diváci poprvé uvidí 15. prosince 2017.

Čekání ukrátí ještě letos v prosinci film Rogue One: Star Wars Story zasazený do období těsně před Epizodou IV: Nová naděje a bude vyprávět příběh skupiny povstalců, kterým se povedlo dostat k plánům k nejmocnější zbrani Impéria, Hvězdě smrti.