Na ČT se chystá inspektor Kukura, démonolog Trojan i klub Baník

Na podzim se začne natáčet druhá řada seriálu První republika. Není ale jediným projektem, na který si Česká televize brousí kamery. K připravovaným novinkám z hrané tvorby patří i Juraj Kukura v roli kriminalisty, další případy soudce A. K. či „drzý“ pohled Jana Prušinovského a Petra Kolečka na město Most. Dokumenty proberou šedou normalizaci, modrou krev, ale třeba i ostravský Baník.

Období od roku 1918 do konce druhé světové války je kulisou pro příběh rodu Valentů v seriálu První republika. Na podzim se ČT pustí do druhé řady. „Ve druhé sezoně zachováme základní atributy tohoto výpravného seriálu, rodinné osudy, napětí i dějové vazby na milníky meziválečného Československa,“ přislíbil kreativní producent Jan Maxa.

Neznámý divákům ČT není ani soudce Adam Klos. I Život a doba soudce A. K. se dočká pokračování, hlavní hrdina (David Švehlík) změní nejen místo – už nerozhoduje rodinné spory, ale případy trestního práva. „Oproti první sérii bude seriál dramatičtější a přímočařejší. Rozhodně ale nemíníme rezignovat ani na společensky závažné souvislosti a na motivy, které povedou k zamyšlení nad systémem, smyslem a funkčností naší současné právní a soudní mašinérie,“ prozradil kreativní producent Jan Lekeš o projektu scenáristy Zdeňka Zepletala a režiséra Roberta Sedláčka.

Vyšetřování čeká Trojana i Kukuru

S úspěchem se u příznivců tajemna a konspirace setkaly triptych Ďáblova lest a Ztracená brána. Ivana Trojana, Jiřího Dvořáka a Aňu Geislerovou svede opět dohromady Krev démona. Třídílný mysteriózný thriller podle Arnošta Vašíčka skrývá děsivé historické tajemství. Prvním dílem do skládačky bude lidská oběť při magickém rituálu na zámku Stráž nad Nežárkou. 

Krev démona je součástí širšího projektu čtyř kriminálních minisérií, o něž se podělí pět režisérů: Tomáš Bařina, Jiří Strach, Peter Bebjak, Marek Najbrt a Radim Špaček. Šumavská Vzteklina pojednává nejen o zákeřné nemoci, ale i o vzteku, který je třeba udržet na uzdě. Díky Spravedlnosti poznají diváci cenu, jakou musí zaplatit detektiv vyšetřující vraždu prominentního soudce, kterou spáchala jeho dcera. A ve Světě pod hlavou se hlavní hrdina, policista, po autonehodě probudí místo v současnosti v roce 1982 v Sokolově.

Život a doba soudce A. K.
Zdroj: ČT

Do jiného města, jehož ráz byl ovlivněn těžbou uhlí, se vydali i scenárista Petr Kolečko a režisér Jan Prušinovský. Jejich připravovaný hraný film se podle něho i jmenuje – Most. Se stejnojmenným dánsko-švédským kriminálním seriálem ale mnoho společného nemá. Drzý snímek o dvou bratrech, které dohromady po letech svedla Pošta pro tebe a ukáže se tak, že z jednoho z nich se mezitím stala Dáša, popisují tvůrci takto: „Tam, kde se bojí bílí černých, hloupí chytrých, Češi Němců, muži žen, heterosexuálové transsexuálů, Mostečáci Litvíňáků. A všichni samoty.“

Drzost a humor nemá chybět ani Inspektoru Maxovi. Třináctidílný kriminální seriál s Jurajem Kukurou v hlavní roli (podílel se i na námětu) vypráví o slovenském kriminialistovi žijícím v Praze, kde svými neortodoxními metodami umí vyšetřit i komplikované případy, ale také si proti sobě většinu lidí poštvat. „Jde o typ detektivky, ve které je veškerá pozornost soustředěna na ústřední dvojici vyšetřovatelů. Jejich vztahy, vtipné slovní přestřelky i vzájemné krize jsou stejně důležité jako vlastní kriminální případ,“ uvedl kreativní producent Jan Lekeš.

  • Programová rada České televize projednala v roce 2015 celkem 483 projektů, do výroby z nich schválila 406.
  • Z tohoto počtu se jednalo o 33 projektů hrané tvorby, 61 zábavních pořadů a eventů, 190 dokumentárních filmů a cyklů, 28 dětských pořadů, 8 animovaných pořadů a 86 pořadů zaměřených na hudbu, divadlo a balet.

Dokumenty o sportu, normalizaci i šlechtě

Hned několik dokumentárních projektů chce podat svědectví o normalizačním Československu. Básník a filozof Eugen Brikcius se setká s těmi, kteří byli po podpisu Charty 77 donuceni k emigraci, zas trochu jiný úhel pohledu na normalizační časy nabídnou příběhy „obyčejných lidí“ a samostatný dokument připomene „třetí lidskou pochodeň“ – Evžena Plocka, který se upálil v Jihlavě v dubnu roku 1969. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Dokumentární tvorba přiblíží také v šestidílné docusoap životy jauneráků čili současných cirkusáků a kolotočářů; představí i ty, jimž žilami koluje „modrá krev“; anebo techno scénu devadesátých let. Samostatnou kapitolou jsou pak sportovní dokumenty. Vzniká snímek o historii a současnosti ostravského Baníku a režisér David Ondříček točí dokument o běžci Emilu Zátopkovi (o němž v nedávné době vznikla i kniha a komiks), chystá i hraný film s Václavem Neužilem v hlavní roli.