Edgar Degas představuje svou černobílou tvář

Edgar Degas představuje svou černobílou tvář (zdroj: ČT24)

Téměř po půl století se pařížský rodák Edgar Degas znovu připomíná ve Spojených státech. Jeho nejslavnější barevné baletky ale tentokrát nahradily méně známé práce. Jeden z nejslavnějších francouzských umělců představuje svou černobílou tvář.

Výstavu připravilo Muzeum moderního umění (MoMA) v New Yorku. Expozice, která slibuje odlišný pohled na Degasovo dílo, nese název A Strange New Beauty (Zvláštní nová kráska).

Označení impresionista odmítal

Edgar Degas totiž kromě slavných olejomaleb a pastelů vytvářel také monotypy, což je grafická technika, při níž se obraz namaluje stíráním vrstvy barvy nebo inkoustu z kovové desky. Ta se pak obtiskne pomocí lisu na papír a vznikne dvoubarevný negativ.

„Mohl používat svoje ruce, kousek látky, aby získal konkrétní texturu, houbičku, špičku štětce. Zkrátka cokoliv, co měl právě v ateliéru,“ říká kurátorka Jodi Hauptmanová.

Degas hledal inspiraci v obyčejných věcech a každodenních dějích. Sám sebe považoval za realistického umělce, označení impresionista odmítal. „Často ho inspirovala krajina, kterou viděl skrze dveře, když cestoval vlakem. Jak ale vyjádříte něco, čím jste projeli? Pro Degase byl vždycky nejzajímavější samotný proces,“ pokračuje Jodi Hauptmanová.

Expozice zahrnuje sto dvacet vzácných monotypů a šedesát souvisejících maleb, kreseb, náčrtů a jiných grafik. Výstava A Strange New Beauty v MoMA potrvá do konce července.