Londýn i Drážďany. Dvořák zve do Prahy světové orchestry

Zahajovací koncert devátého ročníku festivalu Dvořákova Praha bude na začátku září patřit Saskému státnímu orchestru pod taktovkou Christiana Thielemanna. Vedle rezidenčního orchestru České filharmonie s Jiřím Bělohlávkem a Jakubem Hrůšou bude Rudolfinum hostit například Londýnský symfonický orchestr s dirigentem Gianandreou Nosedou, který doprovodí violoncellistu Jiřího Bártu.

„Festival zahajuje orchestrem, který je sice zeměpisně blízko a relativně dostupným, ale v hudebním světě je považován za velmi vzácné a nedostupné zboží,“ zdůraznil umělecký ředitel festivalu Marek Vrabec. Praha přilákala i další světové orchestry.

Londýnský symfonický orchestr zahraje Antonína Dvořáka

Saský státní orchestr Drážďany přednese díla Maxe Regera, Ludwiga van Beethovena a Richarda Strausse. V Beethovenově houslovém koncertu se jako sólista představí Nikolaj Znaider. Dále na festivalu například vystoupí houslista Gidon Kremer se souborem Kremerata Baltica nebo římský Orchestr Národní akademie Svaté Cecílie pod vedením Antonia Pappana, který bude program letošní Dvořákovy Prahy uzavírat.

Dvořák zve do Prahy světové orchestry (zdroj: ČT24)

V Praze zahraje také Londýnský symfonický orchestr s dirigentem Gianandreou Nosedou, který doprovodí vynikajícího českého violoncellistu Jiřího Bártu. Společnou uvedou Koncert pro violoncello a orchestr Antonína Dvořáka a Druhou symfonii Sergeje Rachmaninova. Součástí festivalu bude také recitál ruského klavíristy Borise Berezovského.

Komorní řadu vede Daniel Hope

Kurátorem Komorní řady je britský houslista a popularizátor hudebního dění Daniel Hope. Ten na „festival uvnitř festivalu“ konaný v Anežském klášteře přizval například loňského kurátora Iva Kahánka a vůdčí osobnosti Společnosti komorní hudby Lincolnova centra v New Yorku violoncellistu Davida Finckela a klavíristku Wu-Chan. V rámci komorní řady se uskuteční také písňový recitál tenoristy Pavla Černocha.

Daniel Hope
Zdroj: Rolf Vennenbernd/ČTK/DPA

Festival letos nabízí všechny Dvořákovy symfonické básně na motivy Erbenovy Kytice a koncertní předehry v podání České filharmonie. Koncert duchovní hudby představí v katedrále sv. Víta koncept spojující hudbu mistrů renesanční polyfonie se soudobou hudbou Johna Tavenera. V nabídce nechybí program pro rodinné publikum a debutový Den D věnovaný mladým umělcům.

Česká filharmonie jako rezidenční orchestr festivalu představí v rámci série Dvořák Collection III všechny Dvořákovy symfonické básně a koncertní předehry. S Českou filharmonií vystoupí na koncertech americká houslistka Hilary Hahnová, barytonista Svatopluk Sem a Pražský filharmonický sbor pod vedením Lukáše Vasilka.

Podle ředitele pořádající Akademie klasické hudby Roberta Koláře se letos zvýšil rozpočet festivalu o zhruba 2,5 milionu korun na přibližně 40 milionů korun. Vedle zisku ze vstupného ho kryje kombinace veřejných a privátních finančních zdrojů. Předprodej vstupenek začal ve středu. Celý program a další informace jsou na webu Dvořákova Praha.